Dans i nedläggningens spår

ANNONS
|

Communityteatern "Jävla finnar" om nedläggningen av fabriken i Norrsundet utanför Gävle blev en succé. Nu kommer uppföljaren "Vita pumps", om livet två år efter att jobben försvann - och om kraften i dans.

Dramatikern America Vera-Zavala har aldrig sett så många män gråta som på premiären av "Jävla finnar".

-Jag insåg att det vi hade gjort var en kollektiv begravningsakt. Pjäsen gav folk en möjlighet att sörja ihop, berättar hon när vi ses i Stockholm dagen innan hon ska åka upp till Norrsundet för premiären av nya pjäsen "Vita pumps".

"Jävla finnar" handlade om vad som händer med en bruksort när själva bruket läggs ner och över 300 människor mister sina jobb. Rollerna spelades av bruksarbetare, föreställningen rosades av recensenterna och åkte på turné via Riksteatern.

Stark danstradition

America Vera-Zevala, som är konstnärlig ledare för Botkyrka communityteater, har besökt Norrsunda minst en gång i månaden i snart tre år. I communityteater bygger karaktärer och händelser på verkligheten och det som America Vera-Zavala främst fastnade för när hon intervjuade invånarna var deras berättelser om dans.

ANNONS
-Det finns en väldigt stark danstraditon i Norrsundet och en dansbana som på 1950- och 60-talet lockade busslaster med människor. Och det är fortfarande väldigt roliga fester i Norrsundet där alla dansar. Sen är dans också något som ger mig personligen kraft och tröst, förklarar hon ämnesvalet.
Ingen nostalgipjäs

Nu ska "Vita pumps" visserligen inte misstas för någon nostalgisk trivselresa i dansanekdoternas land. Pjäsen är fast förankrad i nutidens Norrsundet. En sann historia som berättas, och som det annars inte talas om, är hur det gått till när några av ortsborna träffat thailändska kvinnor. Arbetslöshet är ett annat brännande tema. För även om många fått nya jobb i närbelägna Gävle finns det de som kämpar vidare, framförallt män som passerat femtio.

En av dem är Ronnie Bäcklin, före detta pappersmassablekare på fabriken och rutinerad amatörskådespelare.

-Min rollfigur tar upp funderingar kring den klassresa man tvingas göra när man blir utan jobb. Som processoperatör inom massaindustrin tjänar man rätt bra, drygt 30 000 i månaden, nu får jag knappt 14 000 från a-kassan.
"Det mest fantastiska i livet"

Ramhandlingen i "Vita pumps" är fem personer som väntar på en försenad danslärare.

-Dansen får symbolisera Norrsundets situation, att man väntar på att något nytt ska komma, säger Ronnie Bäcklin som själv var i "dansbar ålder" på 70-talet.
-Dansbanan var folknöjet: En del bara dansade, en del dansade och drack och en del bara drack.

TT Spektra: Vad har det betytt för dig att vara med i projektet?

-2009 var ett märkligt år. Det var första året jag fick känna på hur det var att inte vara anställd på 35 år och samtidigt fick vår pjäs så starkt gensvar. Att "Jävla finnar" gick ut på turné och jag fick prova på livet som avlönad skådespelare är nog det mest fantastiska som hänt i mitt liv.

Om "Vita pumps" kommer att spelas bortom Norrsundet återstår att se. Först ska lördagens nervpirrande premiär på hemmaplan klaras av.

Norrsundet är ett samhälle i Gävle kommun med 1006 invånare (2005). Bruksorten växte fram som industrisamhälle kring Kopparfors, senare Stora Enso, sågverk. Stora Enso startade även en massafabrik 1924 som lades ner 2008 varpå runt 300 anställda förlorade jobbet. Norrsundet är även känd för sin dansbana Fyren.

Gör: America Vera-Zavala är konstnärlig ledare för Botkyra Community Teater & Dans.

Bakgrund: Hon debuterade som dramatiker 2007 med "Concha tu madre", om de papperslösas situation i Sverige. Hon har skrivt flera böcker om globalisering och demokrati och var med och startade Attacrörelsen i början av 2000-talet.

Norrsundatrilogin: "Vita pumps" är den sista pjäsen om livet efter fabriksnedläggningen i Norrsundet, alla bygger på intervjuer, den första hette "Jälva finnar" och den andra "Fabrikens barn". "Vita pumps" regisseras av Birte Niederhaus.

Dubbelt aktuellt: Lördag den 17 juli är det premiär både för "Vita pumps" och en pjäs som America Vera-Zavala skrivit för Vänsterpartiet som sänds i radioprogrammet Studio Ett i P1.

ANNONS