Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20180411Sara Danius lämnar Svenska Akademien och uppdraget som Akademiens ständiga sekreterare. Det står klart efter torsdagens möte. Bild: Jonas Ekströmer/TT
STOCKHOLM 20180411Sara Danius lämnar Svenska Akademien och uppdraget som Akademiens ständiga sekreterare. Det står klart efter torsdagens möte. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Danius och Frostenson lämnar Akademien

Sara Danius kliver av som ständig sekreterare och lämnar Svenska Akademien. – Det var Akademiens vilja, säger Sara Danius i en kommentar direkt efter mötet. Även Katarina Frostenson lämnar Akademien.

Redan på onsdagen stod det klart att torsdagens möte med Svenska Akademien, som kom att dra ut rejält på tiden, skulle bli en ödesstund för Sara Danius. Det efter att ledamoten Per Wästberg sagt till SVT att mötet troligen skulle handla om förtroendet för Danius och därmed hennes framtid i Akademien.

LÄS MER: Akademien planerar omröstning mot Danius

Flera medier valde därför att liverapportera utanför Börshuset i Stockholm där Akademien sammanträdde, och varken Sara Danius eller Horace Engdahl ville ge några kommentarer på vägen in. Men att många oroas över personkonflikterna inom Akademien är tydligt.

LÄS MER: Olustig familj med tomma stolar

LÄS MER: Nobelstiftelsen oroas av bråken

– Det är en angelägenhet för Sverige. Att Akademien ska fungera och ha respekt och förtroende från omvärlden är viktigt, sade till exempel statsminister Stefan Löfven till DN efter en frågestund i riksdagen på torsdagseftermiddagen.

LÄS MER: Lägg ned Svenska Akademien

När Akademiens utdragna möte väl var avklarat på torsdagskvällen och ledamöterna lomade ut stod det klart att Sara Danius förlorat striden och därför kliver av som ständig sekreterare och även lämnar Svenska Akademien.

– Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare och därför lämnar jag även min stol med omedelbar verkan, sade Sara Danius till det samlade pressuppbådet.

Strax efter att mötet avslutats meddelade TT att även poeten Katarina Frostenson med nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen valt att lämna Svenska Akademien, vilket betyder att man nu bara har elva av sina arton stolar tillsatta och därmed saknar förmågan att fatta några större beslut.

– Jag tror vi alla förstod allvaret i den här situationen. De som tidigare försvarat Katarina Frostenson var tvungna att ta ett steg tillbaka, att göra en kompromiss. Och Katarina Frostenson gick med på att avstå från sina uppdrag, säger Akademiledamoten Anders Olsson till DN och meddelar samtidigt att han nu temporärt tar över uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Tryckt stämning

Sara Danius beskrev stämningen under Akademiens möte som "tryckt" men efteråt såg hon både besviken och lite lättad ut.

– Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet.

Sara Danius fick också frågan hur det kändes och om hon trodde att fler ledamöter nu skulle lämna Svenska Akademien.

– Det känns rätt bra. Men jag vet inte om fler kommer att lämna Akademien. Det får andra ledamöter svara på.

Fåordiga kommentarer

De övriga ledamöterna var dock fåordiga i sina kommentarer. Den 93-årige Göran Malmqvist beskrev mötet som "långt och jobbigt" men ansåg att det landade i ett klokt beslut. Pär Westberg ville inte säga någonting alls och den tidigare ständige sekreteraren Sture Allén hade endast en kort kommentar till det församlade pressuppbådet.

– Ni får läsa pressmeddelandet.

Ebba Witt Brattström upprörd

Men på andra håll var reaktionerna efter beskedet om att Sara Danius lämnar Svenska Akademien desto starkare.

– Jag är upprörd. Jag trodde faktiskt inte att dessa mörkermän i Akademien skulle kunna ta detta så långt, säger professor Ebba Witt-Brattström som tidigare var gift med akademiledamoten Horace Engdahl och fortsätter:

– Det är en fullständig katastrof och visar att Akademien som vi har känt den inte finns kvar längre. Sedan kommer man säkert att hitta sätt att justera tolkningen av stadgarna så att man kan välja in nya ledamöter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.