Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Noomi Riedel
Bild: Noomi Riedel

Dagsvers från Bokmässan: Bön eller barbari

Channa Riedel, poet och musiker, skriver dagsvers från fredagen på Bokmässan.

En dagsvers ska vara något rimmande och roligt. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, ingenting rimmar här förutom minnet som tycks kort och kommersens ohämmade bett. Orden ligger i famnen på långa snyggt klädda personer med gratisvin i händerna. Någon säger att vi sågs på bokmässan förra året. Jag minns ingen bokmässa jag minns att jag stod utanför och jag minns att jag stod på Heden. Jag minns samlingen på grusplanen och massan av människor som rörde sig nedåt Ica. Jag samlade ihop mina händer mina ögon, tog mig till den av törst och bön drypande yom kippur-gudsjänsten i synagogan. Jag kan inte läsa ett ord hebreiska, jag lär mig bara enkelt melodierna. Jag förstår om det kan vara svårt att förstå varför jag ändå går dit.

Läs en grumlig bön över den här platsen vid Korsvägen där nazisternas närvaro förra året bara blev påtaglig därför att gatorna utanför spärrades av och intäkterna sjönk.

I den senaste versionen av Gloria Gervitz Migraciones finns det fraser på hebreiska, engelska och farsi som inte översatts varken i den spanska eller i någon av de översatta utgåvorna. Detta går inte att säga på det här språket. Svenskan är ett tystare språk. Vilka erfarenheter sägs hukande, vilka sägs med samma tunga som ljudat mamma, i vilket hem bor språkmelodiernas tyngd. Nawal El Sadaawi verkar säga att politiken och religionen är ofrånkomligen sammanflätade. Att religionen bara är maktens sätt att legitimera avsaknaden av ekonomisk demokrati, jämlikhet, frihet. Vad ska jag säga, som bara har kvar de här orden, dikten som liknar en bön.

I Timbros monter hålls upprepade samtal med författaren till en bok som behandlar de påstådda “missuppfattningarna” om slaveriet och kolonialismens våldsamma, rasistiska och brutala system. Ett annat samtal i samma monter presenterar konspirationsteorin om att det är postkolonialisterna och antirasisterna som “reproducerar grumliga idéer om ras och ursprung”.

Bön eller barbari. De här orden som simmar omkring i vinglasen längs avenyerna. Det händer ofta att jag tänker på vilka som kommer att fortsätta verka med samma händer runt samma vinglas. Jag står i baren på hotellet, det är trångt och luktar parfym, glasen som fylls på, men det här är inte klunkar som förenar. Blickarna som studerar kroppar och huvuden: Vem har köpt din lojalitet. Jag hör mig själv säga att jag skriver på en diktsamling. I mässhallen gömmer jag mig bakom mina vänner när jag ser någon som jag bara känner från facebook. Jag föreslår att Hanna ska ge ut mina dikter under namnet hon hade innan hon gifte sig.

För ett år sedan hade SD Göteborg sin valupptakt till kyrkovalet på mitt jobb. Jag kunde se på bemanningen vilka som anmält sig att jobba det passet. Efter en utbildningsdag sitter vi bredvid varandra på en bar, jag och de som serverade kaffe och mackor under valupptakten. Jag tittar på mina kollegor. Vilka av er kommer att fortsätta anmäla er.

Channa Riedel, poet och musiker. Har tidigare gått på skrivarlinjen på folkhögskolan Biskops-Arnö och studerar nu till improvisationsmusiker vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Skriver och sjunger om de som flytt och älskat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.