Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags för Faktumgalan

På onsdagen är det dags för Faktumgalan 2018, då priser på en halv miljon kronor som ska delas ut. Följ sändningen på gp.se med start 19.00.

Budskapet är allvarligt, men inramningen är festlig när tidningen Faktum på onsdagen uppmärksammar en lång rad personer som på olika sätt gjort skillnad för utsatta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Petra Marklund kommer till Faktumgalan ikväll.. Bild: Claudio Bresciani/TT

Galan som hålls på Göteborgs stadsteater leds av komikerna Petrina Solange och Peter Apelgren och musikaliskt kommer kvällen att ramas in av bland andra Petra Marklund, Knut Agnred/ Pepperland, Stina Velocette och av Ulf Dageby, som redan dagen efter har konsert på Konserthuset med Nationalorkesterns pågående jubileumsturné.

Ulf Dageby, Stina Velocette och Peter Apelgren står alla på Faktumgalans scen på onsdagen.. Bild: Jenny Ingemarsson, Thomas Johansson, Pontus Johansson

Läs mer: Faktumgalan livesänds och kockar bjuder på soppa

På Faktumgalan delas priser ut i kategorierna Årets sociala entreprenör, Årets integration, Årets utbildningsinsats, Årets opinionsbildare och Årets avslöjare. Nytt för i år är också de två fonderna till stöd för Faktumförsäljarna, Faktums värdefond och Försäljarfonden.

Bland de nominerade märks bland andra Tarana Burke som skapade metoo-rörelsen i New York 2016, musikrörelsen El Sistema, Berättarministeriets utbildningscenter och, i klassen Årets avslöjare, GP:s reportage Hedersflickorna av Michael Verdicchio, Evalis Björk och Stefan Berg.

Läs mer: Nationalorkestern firar 40 med turné

Läs mer: GP:s reportrar kan prisas

Vinnarna

ÅRETS INTEGRATION

Pris: 100 000 kronor som donerats av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse

El Sistema

En musikrörelse som arbetar där behoven är störst. Man involverar barnens familjer, och ger barn en positiv utveckling, ger dem verktyg att förverkliga sina drömmar och skapa ett bättre liv.

ÅRETS UTBILDNINGSINSATS

Pris: 100 000 kronor som donerats av Eric Hieltes stiftelse

Läxhjälpen

En icke vinstdrivande stiftelse som ger gratis läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden med visionen att alla barn ska ha förutsättningarna för att klara av skolan.

ÅRETS OPINIONSBILDARE

Tarana Burke #metoo

Social aktivist som skapade metoo-rörelsen 2006 sedan i New York. Den ursprungliga rörelsen riktade sig till unga kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade. Driver organisationen Just Be Inc som jobbar för svarta flickors fysiska och psykiska hälsa.

ÅRETS AVSLÖJARE

Reportage: Den svenska trollfabriken av Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kuriren

Avslöjade Sveriges ledande främlingsfientliga propagandacentraler: Granskning Sverige som lurar till sig intervjuer med hjälp av fejkade identiteter i syfte att sprida hat och hot mot politiker, journalister och vanligt folk.

ÅRETS SOCIALA ENTREPRENÖR

Pris: 100 000 kronor som donerats av Sätila Foundation.

Tris

Tjejers rätt i samhället. En ideell organisation som arbetar med förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck. Driver utbildningar, jourverksamhet, fotbollslag och simundervisning.

Källa: Faktum

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.