Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Victoria Greve: Dags för Bokmässan att riva av plåstret

Ledningen för Göteborgs bokmässa drar ut på tiden med besked om årets mässa blir av eller inte. GP:s Victoria Greve tycker att det är dags att ställa in och blicka framåt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Om 154 dagar är det tänkt att årets bokmässa ska dra igång, nordens största kulturevenemang. I alla fall enligt den optimistiska nedräkningen som tickar på den officiella hemsidan. Väldigt lite pekar på att det blir så.

LÄS MER: Vem får skriva om mexikanska flyktingar?

Världens största seriemässa, Comic-Con i San Diego, som skulle ägt rum i juli har ställts in. Häromdagen gick Bayerns regeringschef och Münchens borgmästare ut och sa att Oktoberfest, ölfestivalen som årligen lockar sex miljoner besökare och planerades öppna 19 september, också den är inställd. Det bådar inte gott för den stora, viktiga bokmässan i Frankfurt som enligt planerna ska gå av stapeln i mitten av oktober.

Mycket kan hända fram till hösten, tycks ledningen för Göteborgs bokmässa resonera. Det är svårt att sia om hur läget för pandemin covid-19 kommer att utvecklas. Frågan är om författarna och förlagen är villiga att ta riskerna. Internationella toppnamn lär bli svåra att locka hit i år. På förlagens listor över författare de tänker ta med sig till Göteborg lyser amerikanerna med sin frånvaro. Planeringen som just nu borde vara i full gång går på halvfart.

Två tunga förläggarföreningar gick i fredags ut med ett skarpt formulerat brev där de kräver besked om bokmässan blir av eller inte. Vd Frida Edman svarade att det inte kommer att bli en vanlig bokmässa och att de arbetar med en plan B. Att skjuta upp mässan till helt nya datum är inte aktuellt (Svensk Bokhandel 17/4).

LÄS MER: Bokmässan skissar på alternativ lösning

På ett sätt tycks det ändå enkelt. Att genomföra en mässa som under fyra dagar har 86 000 besök och samlar tusentals författare, forskare och journalister – varav en betydande andel befinner sig i riskgruppen, verkar inte vare sig realistiskt eller ansvarsfullt.

Samtidigt är de möten som sker på mässan, det myller av samtal och debatter pågår som samtidigt mellan tusentals läsare och författare, både sällsynta och värdefulla.

Det är svårt att se hur 4 000 programpunkter, seminarier, debatter och författarsamtal enkelt skulle kunna övergå i en plan B som ens lite påminner om vad mässan är.

Expressens kulturchef Karin Olsson twittrade visserligen illmarigt att mässan alltid kan flytta till Stockholm, som förmodligen uppnått flockimmunitet i september. Men så kul är det inte att sova i sin egen säng jämfört med en hektisk dag på mässgolvet som avslutas med att rumla runt på Park tillsammans med ett koncentrat av Sveriges författarelit – ens för den mest luttrade kulturjournalist.

LÄS MER: Victoria Greve: Läsandet får inte bli en elitsport för akademiker

Precis som Almedalsveckan inte kommer återuppstå på en gräsmatta på Gärdet kommer inte Bokmässan frodas i Stockholm. Det skulle vara att ta luften ur festivalstämningen som kringgärdar hela upplägget, med alla de tusentals bokälskare som vallfärdar till Göteborg.

Det är sorgligt. Men nu är det dags att riva av plåstret, ställa in den fysiska mässan och tänka nytt. Mest troligt blir plan B en digital lösning av något slag i september. Så får vi läsa, bli ännu duktigare på videomötesteknik och hålla ut tills vi åter kan samlas säkert fler än 50 personer i samma lokal.

Och ses på mässgolvet 2021.

Digitala litteratursamtal

Torsdag 23 april kommer litteraturfestivalen Malmö txt äga rum digitalt med gäster som Mattias Alkberg, Mara Lee och Hanna Rajs Lundström.

Judisk kultur i Sverige släpper en digital samtalsserie som går att se gratis via deras kanaler, med stora internationella författare som Jonathan Saffran Foer, Philippe Sands, Nicole Krauss och Gloria Steinem. Först ut är den israeliske författaren David Grossman.

Göteborgs bokklubb på Facebook är forumet för bokläsare i staden som vill diskutera böcker med likasinnade, vara med i digitala bokcirklar och hålla reda på vad som händer på litteraturscenen i Göteborg.