Militär värnplikt är en sak – men hur står det till med den litterära beredskapen?
Militär värnplikt är en sak – men hur står det till med den litterära beredskapen? Bild: Johan Nilsson/TT

Björn Werner: Dags för svenska författare att göra litterär värnplikt

På 1940-talet ställde många svenska författare mangrant upp för att väcka mod i befolkningen med böcker som försvarade frihet, humanism och demokrati medan Europa stod i brand. Det är dags för dagens författare att göra samma sak. Det menar GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Kriget i Ukraina har bytt skepnad. Inte på plats förstås, där kämpar fortfarande ukrainare för att inte bli uppslukade av jättelandet i öster. Men för svenskarnas del är det över. Efter en febrig vår där vi på bara några månader kastade in vår ansökan i Nato har Sverige nu blivit strängt upptaget av andra, viktigare saker. Som värmen, inflationen och Johan Pehrsons läsvanor.

Det är fullt mänskligt, antar jag, att vad som framstod som en skriande ödesfråga igår blir till en tråkig vanesak efter en tid. Men när det gäller sådant som krig i Europa är det allvarligt att vänja sig. Det är just den utnötningsprocess som Ryssland räknar med ska hända. En acceptans inför idén att Ukraina förr eller senare kommer bli ryskt. Och sedan Moldavien. Och sedan…

ANNONS

I ett försök att vaccinera mig mot sån fatalism har jag under sommaren behövt ta mig bort från samtidskulturen. Dagens utgivning hjälper nämligen inte alls för att tackla den här situationen mentalt. Jag har i stället börjat läsa gammal beredskapslitteratur. 1940-talets litterära strömning som uppstod i skuggan av andra världskriget, med böcker skrivna av ofta kända svenska författare som Eyvind Johnson, Pär Lagerkvist och Vilhelm Moberg. Romaner som omfamnade stora värden som humanism och frihet och gav dem en litterär skrud.

Ge mig böcker av Steve Sem-Sandberg, Jens Liljestrand och Alex Schulman om humanismens värde och hur friheten och demokratin förpliktigar – och gör det nu.

De var länge sen nu. Dagens författare har bara sett freden, demokratin är ett helt självklart inslag i samhället. Få har ens förmågan att föreställa sig motsatsen. Litteraturen – och kulturen i stort – har i denna lugna värld vant sig vid jagfokuserade texter, gärna med privata inslag. Böcker presterar, i den mån de har några ideologiska ambitioner alls, på sin höjd normkritik. Inget fel på det, men det är kultur för fredstider.

Ställ det mot böcker som Vilhelm Mobergs storsäljare “Rid i natt!” från 1941. En bok om en ensam men ståndaktig småländsk bondes kamp mot en tysk adelsman och hans fogdar som orättfärdigt försöker tvinga honom att bli livegen. En beredskapsroman skriven i skuggan av andra världskriget och den svenska fogligheten mot nazityskland. Ärendet är rent och tydligt – frihet och demokrati är något att värna.

ANNONS

I bokens sista rader lämnar Moberg helt 1600-talet för i stället tala till läsaren och avlägga en generell appell: “Så går en budkavle genom nätter och dagar, genom år och århundraden, löpande i sitt angelägna ärende, frambärande från tid till tid det brådskande budet, det yppersta och främsta. Budkavle går! Rid i natt, i natt!”

För ett år sen hade jag läst det som övermåtta svulstigt. Men så känns det inte nu. Frihetsbudskapet är ju sant! Och viktigt!

Jag säger inte att varenda författare genast måste ställa sig i givakt under den svenska flaggan, eller ens den europeiska. Men också vår tid skulle vara betjänt av författare som ställde sin penna i friheten och demokratins tjänst. Låt oss kalla det en litterär värnplikt.

Steve Sem-Sandberg är den självklara kandidaten. Men jag tror att fler har potentialen. Jens Liljestrand? Alex Schulman? Karolina Ramqvist? Skriv böcker om humanismens värde och hur friheten och demokratin förpliktigar – och gör det nu!

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER:Litteraturrecension: ”Den avgörande striden” av Gellert Tamas och ”Segra eller dö” av David Baas

LÄS MER:Polisen gör fel – nazism är galenskap

LÄS MER:SD försöker mörka resultaten i sin egen vitbok

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS