Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Björn Werner Bild: Jenny Ingemarsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags att stoppa braindrain från Göteborg

GP:s kulturchef Björn Werner ser Stockholmarnas vägran att flytta med Myndigheten från kulturanalys till Göteborg som ett tecken på att Göteborg behöver förändras.

För några år sedan var den vanligaste kommentaren i min göteborgska bekantskapskrets ett lite moloket ”Vad ska man göra, det finns ju inga jobb här, man får väl flytta till Stockholm antar jag”.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inte nu längre. För de allra flesta jag kände med utbildning och karriärsambitioner bor redan i Stockholm nu. De flyter förbi i min Instagramfeed i en trög sås av eggs benedicts, bubblande glas cava i motljus och badbilder i Tantolunden och verkar så, så lyckliga.

LÄS MER: Nya kulturjobb till Göteborg

Och de som bor kvar i Göteborg? Ja, de gör ofta något helt annat än de tänkt sig. De är väl glada ändå, förstås, karriären är som bekant inte allt. Men för ett samhälle är ett kryddmått karriärister viktigt, både för ekonomin och för kulturen (som bekant går runt av folk som betalar för sig).

Den göteborgska braindrainen till Stockholm har pågått länge nu och bör ses som ett stegrande problem för en stad som akut behöver växa från både industristad (vilken industri?) och eventstad (bättre kan vi) och som dessutom har ett enormt universitet. Att inte hålla kvar den kompetens man årligen utexaminerar här är inte hållbart för en stad som vill utvecklas till något mer än det man är precis nu. I en framtid där konkurrenskraft inte bara stavas löpande band och paddanbåtar utan (det rysliga ordet) humankapital är det inget vidare att Göteborg närmast lagt sig platt där, framförallt när det kommer till experter inom samhällsvetenskap och humaniora.

Ett bedrövligt tecken på sakernas tillstånd är dagens nyhet om att inte en enda anställd vill flytta med till Göteborg från Stockholm när Myndigheten för kulturanalys omlokaliserar.

Inte en enda. Göteborg alltså så hopplöst för en akademiker i karriären att man hellre ger upp en fast anställning, något som för en kulturbyråkrat är mer flyktigt än förnimmelsen av en fjäder, än flyttar hit. Det är sannerligen ett underbetyg för årtionden av göteborgsk kommunalpolitik som siktat på allt annat än att långsiktigt bygga en stad både för de som bor här - och de som man borde vilja locka hit.

LÄS MER: Västsverige väntas få nya myndighetsjobb

Samtidigt är flytten en ljusglimt. I och med myndighetsflytten föds en handfull åtråvärda jobb för ett antal nyexaminerade akademiker som istället för att resignerat flytta österut faktiskt kan stanna kvar. Med fler riktade insatser från stat, kommun och region för att skapa kvalificerade arbeten för personer i denna målgrupp kan en riktig vändning ske. Fler myndigheter och administrativa enheter skapar i sin tur kringverksamheter som PR-byråer och förströelser som gallerier, restauranger, barer.

Det vore i grunden bra för Göteborg. Även om det tyvärr nog innebär att Göteborg blir aningen mer stockholmskt. Kanske blir det till och med så så att någon uppfinner räkbenedicts. Vi får ta den smällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.