Då öppnar nya kulturscenen i Sjömanskyrkan

Turerna kring den anrika Sjömanskyrkan i Majorna har varit många och långa. Men om bara några månader kommer portarna att öppnas till det nya kulturhuset, Skeppet, som innefattar både scen, studio, bar och restaurang.
– Det kommer inte finnas någon tråkig byråkrat som säger ”det kan ni inte göra här”, utan vi säger ”coolt, vi testar”, säger arrangören Pär Hagström.

ANNONS
|

LÄS MER:Festivalsommaren sparkar i gång med Öland Roots

Förvånansvärt nog håller sig den gamla 50-talsinredningen skinande blank, trots att det yr av byggdamm inuti Sjömanskyrkan i Majorna. På golvet inuti det stora kapellet står lampor och annan scenutrustning, redo att monteras. Just nu återstår bara de sista detaljerna i renoveringsarbetet för vad som ska komma till att bli Majornas nya kulturhus.

– Det här har ju blivit en så otroligt snabb process för oss. Vi fick veta sista mars att vi skulle ta över det här och fick en månad på oss att hitta ett koncept som vi kände oss trygga i, säger arrangören Jenny Roos.

Redan i oktober förra året stod det klart att den krisande Sjömanskyrkan hade sålts till byggbolaget 4D bygg. Företaget beslutade direkt att byggnaden skulle genomgå en omfattande renovering samt att man ville fortsätta att hyra ut byggnaden till Carl Johans Pastorat, som i sin tur ville använda huset till någon form av aktivitets- och kulturliknande verksamhet. Det var så musikerna tillika konsertarrangörerna Jenny Roos och Pär Hagström, kom in i bilden.

ANNONS

– Vi tänkte att det kunde bli en jäkligt schysst livescen här. Vi utarbetade en idé, men det var ganska många turer där under ett halvår. Fram till i mars då när de sa att vi fick hyra ovanvåningen om vi ville, säger arrangören Pär Hagström.

LÄS MER:Experten: Därför skadar domen Yasins musikkarriär

Flera konstformer under samma tak

När nya Sjömanskyrkan slår upp sina portar till kulturhuset Skeppet kommer det framför allt att finnas tre stora verksamhetsdelar. Två inspelningsstudior, en livescen med plats för 280 stående och 150 sittande gäster samt en vegetarisk restaurang. Även en bar kommer att komma på plats så småningom och ambitionen är att kunna skapa ett kulturhus som välkomnar alla konstformer.

– När vi varit ute och turnerat har vi ofta stött på människor från Tyskland, där många har små studiokollektiv med både studio, scen och många olika konstformer under samma tak. Det var någonstans där som önskan kom att få ha ett helt eget ställe som innefattar allt det här. Vi har också känt att detta inte finns i Göteborg så som vi har stött på det, säger Jenny Roos.

– Det är svårt att sätta fingret på men den här känslan av att man kommer till en plats där folk skapar grejer. De gör det de gillar och det de tror på. Så vill vi att det ska kännas när man kommer in här, fyller Pär Hagström in.

ANNONS

LÄS MER:Veckans spellista: Swedish House Mafia, Chad Bogus, Izza Gara, Naod & Mona Masrour

”Finns en själ i platsen”

Under arbetet med att designa den nya kulturscenen, har arrangörerna haft en tydlig vision av tre verksamhetsdelar som samarbetar och kommunicerar med varandra. Till exempel ska man kunna spela in liveframträdanden från konsertsalen till studion.

Men trots att Sjömanskyrkan genomgått en omfattande renovering både praktiskt och estetiskt, märks det tydligt att samtliga aktörer varit noga med att bevara byggnadens klassiska design.

– Det här rummet är helt unikt med den bevarade 1950-talsstilen. Det är en skön storlek som gör att det kommer att kännas intimt även när det är fullsatt, säger Pär Hagström och blickar ut över konsertlokalen från läktaren.

– Sen finns det också en själ i att veta att det var gamla sjömän som kom hit och har haft sin lilla andliga andningspaus här det tycker jag är en ganska häftig känsla i rummet, instämmer Jenny Roos.

– Jag vet dock inte hur ”andligt” det egentligen var på den tiden, men det har i alla fall varit en väldigt viktig mötesplats för stadens sjöfarare. Den här platsen är ju kulturhistoriskt viktig för Göteborg så nu känns det väldigt spännande men också lite läskigt att axla det arvet, säger Pär Hagström.

LÄS MER:Gessle-fantasterna köade inför Per Gessles premiärkonsert

Invigs i augusti

Redan första augusti kommer kulturhuset att finnas till allmänhetens förfogande. Bland annat har den genreöverskridande festivalen Clandestino hyrt in sig för två konserter. Men den officiella invigningen sker först den 25 augusti.

ANNONS

– Vi kommer ju framför allt boka det vi tycker är bra men vi vill att det ska vara brett. Och med det menar vi inte bara konserter utan en bred palett av olika konst och kulturyttringar. Konstutställningar, filmvisningar, konserter, kanske dansföreställningar och mindre teaterproduktioner samt performance-experiment... allt möjligt vill vi att det ska vara, säger Pär Hagström.

Hur känns det inför invigningen?

– Det har varit en del magont. Framförallt ekonomiskt stressigt. Men sen också på grund av corona. Kyrkan och 4D har dock visat sig vara otroligt generösa och sköna. De har en riktigt bra kyrkoherde, som verkligen har tagit många modiga beslut, trots mycket intern tveksamhet. Nu känns det jättebra att ha dem som partners. Det är en väldigt stabil aktör som vi kan luta oss mot i alla lägen.

LÄS MER:Amanda Ginsburg spelar på Posthotellets tak

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS