Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Då öppnar Göteborgs museer

Den 20 april öppnar stadens museer och konsthallar på nytt. Det står klart efter ett beslut av kulturnämnden.
– Man ska ta hänsyn till sina medmänniskor. Om vi gör det här tillsammans, både besökare och verksamheter, så kommer det att gå bra, säger Britta Söderqvist, chef över kommunens museer.

Tidigare har det stått klart att det statligt ägda Världskulturmuseet öppnade den 7 april. Det regionalt styrda Naturhistoriska museet öppnar i sin tur den 13 april. Många har därefter väntat på de kommunala museerna och konsthallarna. Nu står det klart att de planerar för att öppna 20 april.

– Det är med stor respekt för rådande situation, men samtidigt ser både kulturnämnden och vi att tillgängligheten till kultur är viktig, säger Britta Söderqvist.

Bland de kommunala museerna hittar vi Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs konstmuseum, Röhsska museet och Göteborgs konsthall. Enligt Britta Söderqvist finns det mycket att se fram emot för besökarna när allt öppnar, som utställningen ”Inzoomat” på Stadsmuseet och Röhsskas nya 1700-talsutställning som väntar runt hörnet.

LÄS MER: Malmska valen har fått nytt rum på Naturhistoriska museet

Är du trygg med att ni kommer att kunna hålla öppet på ett smittsäkert sätt?

– Ja, det är jag. Jag känner mig trygg. Vi har gått igenom allt utifrån de föreskrifter som finns och mycket är väldigt likt hur vi arbetade innan vi stängde ner.

Du trycker på att ni planerar att öppna. Det är alltså inte säkert att ni slår upp dörrarna den 20 april?

– Man måste ha den här typen av reservationer. Vi vill öppna, samtidigt gör den rådande situationen det osäkert. Det gäller alla institutioner i samhället.

Under våren fortsätter de kommunala museerna parallellt med sina digitala aktiviteter.

LÄS MER: Sanningen om kaféet i Malmska valen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.