Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Därför vinner ”Bäst i test” över ”Lets dance”

SVT har en lång tradition av småtöntiga lekprogram för vuxna människor. Men få har gått så bra som ”Bäst i test”.
– Vi har alla ett behov av att få skratta, säger programledaren Babben Larsson.

Som en del av den kvarvarande och legendariska årskullen från 1956 (Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg) fyller även Babben Larsson 65 i år. Men någon folkpensionering är inte aktuell för komikern, skådespelaren, författaren, jazzsångerskan och framförallt programledaren för SVT:s tittarsuccé ”Bäst i test” som drar igång sin femte säsong nu på fredag .

LÄS MER: Recension: ”Benjamin’s” – TV4

– Så länge jag hinner med och tycker det är kul har jag inga planer på att pensionera mig. Dessutom pratas det ju alltmer om att vi behöver jobba tills vi fyllt 82, säger Babben Larsson, bara till hälften på skämt.

Skulle det bli aktuellt i hennes fall har Babben Larsson ändå hittat ett jobb att åldras tillsammans med. Hon är nämligen väldigt förtjust i sitt uppdrag att leda SVT:s omtyckta lekprogram ”Bäst i test”

LÄS MER: First Aid Kit – årets vinnare i ”På spåret”

Det i grunden brittiska humorprogrammet har belönats med tv-priset Kristallen två år i rad – årets program (2019) och årets underhållningsprogram (2020) – snittat på drygt 1,5 miljoner tittare och blivit så populärt att TV4 efter 15 säsonger kände sig tvingade att flytta sitt flaggskepp ”Let’s dance” från fredagar till lördagar.

Konkurrensen från Babben Larsson och hennes hårt hållne sidekick och chefstestare David Sundin blev helt enkelt för tuff.

Måste känns extra bra med tanke på att varken du eller David fått medverka i ”Let’s dance”?

– (skratt) Jag har faktiskt fått frågan ett antal gånger men jag väljer mina uppdrag med omsorg. Nej, skämt åsido, mina fötter håller inte för det där. Jag skulle inte klara av att dansa flera timmar om dagen.

”Bäst i test” vs ”Masked singer”

Fram till och med den 19 mars är det ”Talang” som på fredagar kl 20 kommer att slåss med ”Bäst i test” om tittarnas uppmärksamhet, men från och med 26 mars ställs SVT:s humorprogram mot TV4:s nya format ”Masked singer” – redan en enorm succé i stora delar av världen.

LÄS MER: Recension: ”Clarice” – Viaplay

Men Babben Larsson är inte orolig. Hon tror på sitt program och dess dragningskraft och förmåga att slå an en nerv hos alla möjliga tittare.

– Vi lockar verkligen alla från gammelfarmor till femåringar att sitta och skratta tillsammans. Dessutom lyckas vi få massor av tonåringar att lämna sina rum och titta på ”Bäst i test” med sina familjer. Det är jag väldigt stolt och glad över.

Hur lyckas ni med tror du?

– Många av testen eller uppdragen är intressanta och finurligt utformade även för tv-tittarna. Allt är förstatagningar, lagt kort ligger så att säga, därför blir det mycket spontana infall och skämt. Vi har alla ett behov av att få skratta och här finns ingen krystad eller elak humor.

Men visst är du lite illasinnad mot David Sundin?

– Jo, lite grand, men i den engelska versionen är domaren Greg mycket elakare mot Alex än vad jag är mot David. Den brittiska jargongen är betydligt hårdare.

”Bäst i test ingen förnedrings-tv”

Enligt Babben Larsson skulle det knappast fungera eller uppskattas av SVT:s prime time-tittare om hon tvålade till sin assistent ännu hårdare. Det är en balansgång och den typen av humor är nog mer av en brittisk grej. Även om SVT också har en lång och lekfull tradition av att förnedra vuxna människor i underhållningssammanhang.

LÄS MER: Serier: Nya tips från Netflix, HBO och SVT Play – vecka 7

– Så är det absolut, rent strukturellt påminner det om andra tävlingsprogram. Men det jag gillar med ”Bäst i test” är att det inte är någon förnedrings-tv. Här finns ingen programledare som står och hånflinar.

– Det är inte så att människor ”måste” eller ”ska” ramla i leran, de kanske hamnar där ändå för att det är den närmaste eller enklaste vägen. Men det är i så fall deras egna val.

Bäst i test – säsong 5

  • Går ut på: Att på tid genomföra underliga uppdrag och udda tester för att samla in så mycket poäng som möjligt.
  • Drar igång: Fredag 26 februari kl 20 i SVT1.
  • Leds av: Babben Larsson och David Sundin.
  • Fast panel: Skådespelaren Morgan Alling, programledaren Arantxa Àlvarez, skådespelaren och regissören Olof Wretling och komikern Johanna Nordström.
  • Säsongens gäster: Jesper Rönndahl (26/2), Christine Meltzer (5/3), Anis don Demina (12/3), Kristina ”Keyyo” Petrushina (19/3), Fredrik Lindström, (26/3), Niklas Andersson (2/4), Pernilla Wahlgren (9/4), David Batra (16/4), Nour el Refai (23/4).
  • Baseras på: Den brittiska förlagan ”Taskmaster”.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.