Därför tar Nicklas tåget till Håkan Hellström i Barcelona

När Håkan Hellström annonserade en klubbspelning i Barcelona i slutet av maj knorrades det en del i spalterna. Först ha Greta Thunberg på scen, sedan få en massa svenskar att flyga till Barcelona för en konsert? Nicklas Gunnarsson bestämde sig för att ta tåget i stället.

ANNONS
|

Det blir en natt i Köpenhamn, sedan femton timmar tåg inklusive två byten, innan Nicklas Gunnarsson är framme på Gard du Nord i Paris klockan tio på kvällen.

Och då är han bara halvvägs till Barcelona. Allt enligt planen.

– Det är bra att dela upp sträckorna. Tar man för många sträckor på raken är risken stor att någon av dem skiter sig och sabbar resten av resplanen.

Så fort Håkan Hellström avslöjade att han skulle spela på den omsusade klubben Razzmatazz i Barcelona började Nicklas Gunnarsson med sin tågresearch.

– Jag ville se om det var möjligt att ta tåget. Och det gick ihop – hoppas vi, säger han.

ANNONS

Klimatsamvetet gnager i Nicklas

Han har inte flugit på fem år. Det dåliga klimatsamvetet började gnaga redan innan dess, men för att slippa magontet varje resa bestämde sig Nicklas för att sluta flyga helt. Sedan dess har det blivit betydligt fler resor i Sverige än tidigare.

– Då har jag åkt tåg eller bil. Fast bil har jag också slutat med nu.

När Nicklas växte upp tittade han lite snett de hängivna Håkanfantasterna. Sjunga på svenska, vad är grejen? Men det gick inte att undvika. När han var 15 år trillade polletten ner.

– Jag är väl en klassisk Göteborgsromantiker, då får man lyssna på Håkan. Nu är jag ett ganska stort fan, men inte den där gruppen som är först i kön varje år. Jag var på rekordkonserten på Ullevi förra året. Inte på första raden, men ståplats är obligatoriskt.

Nicklas Gunnarsson ska ta tåget till Barcelona för att kolla på Håkan Hellström.
Nicklas Gunnarsson ska ta tåget till Barcelona för att kolla på Håkan Hellström. Bild: Sanna Tedeborg

Vill föregå med gott exempel

Han tycker att kritiken mot Barcelonaspelningen är något överdriven. En klubb som tar in 2 000 personer – gör det så stor skillnad med tanke på hur många svenskar som ändå flyger till Barcelona varje år? När han avverkat sista sträckan mellan Paris och Barcelona – det tar sju timmar – kommer han att möta upp kompisar hemifrån, som flugit ner.

Är det dålig stämning nu mellan dig och dina flygande vänner?

ANNONS

– Haha nej, jag är inte en särskilt dömande person. Och jag har full förståelse för att de flyger. Jag tror att det är en bättre väg framåt att föregå med gott exempel i stället för att hacka på folk för att de inte ska flyga.

Och lägga upp riktigt goa bilder från tågresan?

– Ja det blir riktigt bra bilder, när jag sitter där svettig på timma 15… Nej men jag vill visa att det går. Jag tycker egentligen att det är ett rätt bekvämt sätt att resa, och man kan unna sig att stanna på vägen, vilket man förmodligen inte gjort om man flög.

Nicklas tre tips för den ovane tågsemestraren

1. Läsplatta

Ta inte med mer teknik än din mobiltelefon och eventuellt en läsplatta. Ingen annan teknik, inga böcker. Ledordet är givetvis att packa lätt, men ändå kunna utnyttja all tid du tillbringar på tåget.

”På en tågresa förra året hann jag läsa sju böcker på en vecka. När hinner man det annars?”

2. Stopp på vägen

Utnyttja att du har hela Europa framför dina fötter. Lägg lite luft i schemat så att inte hela resplanen faller om ett tåg blir försenat. Om du har ett bestämt mål med resan, planera även in stopp på hemvägen.

ANNONS

”Sist jag åkte gick tåget mellan Hamburg och Köpenhamn 20 minuter för tidigt, det sabbade hela resten av den resan. Nu ger jag mig själv någon dag extra på vägen ner, så att jag lite marginal för att hinna till sista tåget till Barcelona.”

3. Kolla vad som gäller i varje land

Interrailkort fungerar nästan i hela Europa, men exempelvis Frankrike och Italien kräver platsbokning. I Tyskland kan tågen ibland avgå före utsatt tid.

”Alla tåg gick för tidigt när jag åkte i Tyskland sist. Det var inte det problemet jag förväntade mig. Annars var det bra service, internet, mycket plats och billig öl. Internet var svajigare i Danmark och Tjeckien, där var det dessutom ofta dåligt med plats och svettigare.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS