Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Därför står eventbranschens gravsten i Nordstan

I Nordstans Halloween-utställning finns en gravsten med orden ”Eventbranschen 2020” ingraverade.
– Det är ett litet statement, säger utställningens projektledare, eventteknikern Håkan Prykäli.

Förra veckan öppnades det en Halloween-utställning i Nordstan som kommer att finnas till beskådan till och med slutet på Allhelgonahelgen.

Utställningen är en kombination av en gammal kyrkogård och en åker med pumpor.

– Det blev fasligt mycket pumpor över eftersom Liseberg inte skulle ha något i år. Vi fick ihop en 30-40 stycken, säger Håkan Prykäli som är projektledare och eventtekniker på Eltec Produktion AB.

LÄS MER: Efter Lisebergs stängning – nu hamnar Magnus pumpor på Göteborgs gator

Handlingen i utställningen är att en elak pumpa håller på att kidnappa den snälla fågelskrämman och förvandla åkerns pumpor till elaka Halloween-pumpor.

”Eventbranschen 2020”

Men det finns en detalj som gör att Nordstans Halloween-utställning kanske skiljer sig en aning från en helt vanlig Halloween-dekoration.

På en av gravstenarna nere i ena hörnet står det ”Eventbranschen 2020” – en tydlig samtidsreferens.

– Det var en sen kväll när jag satt och försökte komma på ett namn till en av gravstenarna som jag kom på det, med tanke på corona och hur det gått med alla eventbolag och artister. 2020 skulle ju bli det bästa året, säger Håkan Prykäli som själv bland annat är just eventtekniker på Eltec.

I mitten av mars när coronapandemin var ett faktum gick företaget från att vara totalt fullbokade hela året till att plötsligt inte ha ett enda jobb.

LÄS MER: Liseberg ställde in – nu står han med 30 000 pumpor

– Vi satte oss ner och började tänka. Vi kan ju mycket annat och har bland annat en verkstad där vi kan bygga en massa konstiga saker, berättar Håkan Prykäli.

Sedan dess gör de lite olika saker, allt från affärsdekorationer och att hjälpa folk som behöver tekniskt kunnande – till Halloween-utställningar.

– Gravstenen är ett litet statement. Men det var Nordstan som fick bestämma och de sa att det var okej. Det är lite humor, lite allvar, säger Håkan Prykäli.

LÄS MER: Tivoli i Köpenhamn firar Halloween - trots coronapandemin

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.