Därför polisanmäldes Expressen av Älvstranden

Kommunala bolaget Älvstranden polisanmälde Expressens reporter för olaga intrång. Det framkom på onsdagen.
– Jag känner ingen oro alls, säger reportern Daniel Olsson.

ANNONS
|

I fredags fick Lena Andersson lämna sitt jobb som vd för kommunala bolaget Älvstranden utveckling med omedelbar verkan. Det efter en omfattade granskning av bolaget som Expressen har gjort. Vid en pressträff samma dag utestängdes Expressen från att ställa några frågor, och lite senare valde Älvstranden även att polisanmäla tidningens reporter – lite oklart varför.

Nu kan dock Älvstrandens tillförordnade vd Per-Henrik Hartmann bekräfta att man har polisanmält Expressens reporter för olaga intrång, ett brott med fängelse i straffskalan.

– Vi vet inte riktigt vad han ville, men han tog sig olovligt in i våra stängda kontorslokaler och därför har vi polisanmält honom utifrån Göteborgs stads policy när det gäller personsäkerhet, säger Per-Henrik Hartmann.

ANNONS

Personalen kände sig hotad av Expressens reporter?

– Personalen upplevde att det blev hotfullt när de hittade reportern i lokalen och bad honom att gå ut. De kände sig rädda och utsatta när reportern och fotografen gick runt i lokalen.

Vad hoppas ni uppnå med att polisanmäla en dagstidning?

– Det var turbulent under fredagseftermiddagen och människor kände sig oroliga. Enligt de rutiner som finns och enligt stadens policy har vi då en skyldighet som arbetsgivare att agera i ett sådant läge.

Vem ligger bakom polisanmälan?

– Det är bolaget som får stå för det.

Det är inte er förra vd som har gjort anmälan?

– Nej, det är inte Lena Andersson som har polisanmält Expressens reporter. Det är bolaget som står bakom anmälan.

”Personalen kände sig rädd”

Enligt Älvstrandens kommunikationschef Ann Törnblom ska bolagets polisanmälan i fredags ha gjorts i ”någon form av affekt och frustration”. Det är också en bild som i alla fall till viss del delas av bolagets tillförordnade vd Per-Henrik Hartmann.

– Polisanmälan är gjord och mig veterligen går det inte att ta tillbaka en sådan.

Ångrar du bolagets polisanmälan?

– Det har jag svårt att bedöma. Personalen kände sig rädd så i den bemärkelsen fanns det en grund bakom anmälan.

ANNONS

Finns det något som Älvstranden kunde ha gjort annorlunda?

– I backspegeln borde självklart all media ha beretts tillfälle att ställa frågor, om intervjuobjektet sedan inte vill svara är det en annan sak.

Att ni som kommunalt bolag dessutom väljer att polisanmäla en reporter, vilka signaler tror du att det sänder?

– Det här är ju ett digert dilemma utifrån att jag som företrädare för arbetsgivaren måste se till personalens säkerhet, samtidigt som vi absolut vill ha en riktigt bra relation till media. Det är viktigt för oss. Vi vill vara öppna.

Expressens reporter inte orolig för polisanmälan

Expressens reporter Daniel Olsson, som ligger bakom tidningens omfattande granskning av Älvstranden utveckling, har svårt att förstå hur han kan ha blivit polisanmäld av bolaget.

– Jag har inte sett polisanmälan men varken jag eller tidningens fotograf har såklart hotat eller skrämt någon. Vi har gjort ett helt vanligt journalistiskt arbete.

Olaga intrång kan ge upp till ett års fängelse. Vad tänker du om det?

– Det ser jag inte på något vis. Vi har följt de regler som vi ska följa. Det finns alls ingen grund för en sådan polisanmälan.

Är du orolig?

– Nej, jag känner ingen oro alls.

LÄS MER:Älvstranden polisanmälde Expressen efter granskning

LÄS MER:Älvstranden sparkar vd:n Lena Andersson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS