Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Därför har Kanye West flyttat in i en fotbollsarena

Den legendariska rapparen Kanye West har valt att slutföra sitt väldigt försenade album ”Donda” på Mercedes-Benz Stadium i Atlanta. Arenan som i vanliga fall rymmer 71 000 åskådare har blivit stjärnans nya hem. Någonting som inte är allt så konstigt och inte heller omöjligt att göra här i Sverige.
– Det är ju en konstnärsgrej; att låsa in sig och fokusera just på det verket man jobbar på, för att undvika distraktioner, säger Roberto Cruz, programledare på P3 Din Gata.

LÄS MER: Kanye Wests nya album skjuts upp igen

Kanye Wests album är försenat. Igen. Albumet ”Donda” skulle enligt artisten själv ha kommit ut redan i juli 2020, men sköts upp i över ett år. Den 23 juli i år var det dags igen. Och det var väldigt nära att skivan släpptes. Men återigen var det något som skavde.

Dagen innan hade artisten anordnat ett gigantiskt lyssningsevent, för 42 000 personer, på den nybyggda Mercedes-Benz Stadium i Atlanta. Skivan skulle ha släppts fredagen därpå, men så blev det inte. I stället kunde fansen se honom strosa runt i arenan. I flera dagar gick han på fotbollsmatcher och delade också en bild Instagram på sitt nya ”rum”.

Det började bli tydligt – Kanye West hade flyttat in.

LÄS MER: Tegnell ger klartecken för festivalbesök – ”Så länge man håller avstånd”

– Jag tror helt ärligt att det är för att han på riktigt vill att det här albumet ska bli så bra som möjligt. Albumet heter som sagt ”Donda”, som vi vet är hans mors namn, som tragiskt gick bort efter en misslyckad operation för några år sedan. På grund av det finns det rätt mycket press kring det här albumet då det är någonting personligt för honom, säger Roberto Cruz.

Cruz är vikarierande programledare på hiphopradiokanalen P3 Din Gata. Han påpekar att det alltid är händelserikt innan Kanye West ska släppa album, men han tror också att det finns musikaliska skäl till varför rapparen stannat kvar i arenan.

– Efter att han hade haft lyssningseventet var väl den allmänna åsikten att det inte lät superbra. Den hade några highlights, men att han fortfarande hade möjlighet att göra den lite bättre. Det är därför jag tror att han stannade kvar på den här arenan för att ”keep that vibe going”, vara i den sinnesnärvaron och dessutom få lov att testa skivan på en arena. Det är svårt att hitta bättre högtalarsystem, säger Roberto Cruz.

LÄS MER: Maskerade bandet Goat är tillbaka med skivan ”Head soup”

Skulle nog inte hända i Sverige

Kanye har förutom att bo in sig i ett av omklädningsrummen anlitat en privat kock, och tvingade hela fotbollslaget Columbus Crew att byta om i ett reservomklädningsrum när de mötte hemmalaget Atlanta United.

Det är spännande att föreställa sig att en svensk artist skulle göra något liknande i Sverige. Roberto Cruz anser att det inte är särskilt troligt.

– De flesta stora rapparna vi har i Sverige vill göra sina grejer med sitt folk. De vill vara i sin studio med sina vänner och sina producenter och allt det där. Jag tror inte riktigt att någon som är mainstream just nu hade varit så mycket för att isolera sig helt själv och göra allt det där själv. Här i Sverige är det ganska mycket teamwork inom musikindustrin, säger Roberto Cruz.

LÄS MER: ”Shake it by the sea” – Göteborg får ny sommarfestival vid havet

Arenachefen: Hoppas det händer i Sverige

Frågan är om det ens är möjligt att flytta in och spela in en skiva i en svensk arena som Ullevi.

Det enkla svaret är: ja!

– Allt är möjligt givetvis. Men man måste tänka på att vi har sju hemmalag. Tänker man sig Ullevi eller Scandinavium blir det svårt att ha en långliggare när man har hemmalagen. Seriespelen går ju före, säger Lotta Nibell. vd för Got event, som bland annat driver Ullevi och Scandinavium.

Men så länge ingenting krockar med seriespel eller andra återkommande event skulle det i praktiken var fullt möjligt att hyra en hel arena till att spela in en skiva, video eller bara rent av bo där.

– Jag vet många jag gärna hade sett där. Men det hade varit fantastiskt roligt om Rolling Stones eller Bruce Springsteen skulle vilja göra en sån sak här, säger Lotta Nibell.

Angående Kanye Wests kommande ”Donda”, vet vi bara att det nu ryktas att skivan kommer släppas den 6 augusti. Men som alltid, kan allting hända.

– Det är det som är lite av det roliga med att vara ett Kanye-fan: man vet aldrig vad som kommer hända med honom. Det är det som gör honom intressant, säger Roberto Cruz.

LÄS MER: Way Out West kommer till Villa Belparc i sommar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.