Därför blev Alfons Åberg barnens favorit

Den första boken om Alfons Åberg gavs ut för snart femtio år sedan. Ändå lånas fortfarande en miljon Alfons-böcker ut på bibliotek i Sverige varje år. Så blev en helt vanlig kille och hans pappa Bertil barnens favorit.

ANNONS
|

Alfons Åberg är en helt vanlig kille som bor med sin pappa Bertil i ett oidentifierbart höghusområde någonstans i Sverige. Totalt skrev författaren och illustratören Gunilla Bergström 26 böcker om hans liv, mellan 1972 och 2012.

Trots att åren gått och karaktären Alfons nu närmar sig femtio är berättelserna fortsatt populära.

– Böckerna om Alfons ligger nästan alltid i topp på listorna över de mest utlånade på biblioteken. De är tacksamma eftersom de ofta har något tema som problematiseras, men utan att det blir så ”pekpinnigt”. Berättelsen går alltid via barnet, säger Gertrud Widerberg.

LÄS MER:Alfons Åbergs skapare död

Böckerna om Alfons Åberg har åldrats värdigt

Hon har arbetat med barnlitteratur på Stadsbiblioteket sedan 2009, just nu som samordnare för projektet Bokstart som vill främja läsandet i barnfamiljer genom hembesök. Gertrud Widerberg tror att en anledning till att böckerna har haft ett så långt liv är att karaktären Alfons är så relaterbar.

ANNONS

– Alfons är inte så tydlig i kanten, berättelsen lämnar öppet för tolkning. Gunilla Bergström var otroligt duktig på att fånga upp allmänna och vardagliga saker i att vara ett barn i förskoleålder. Hennes böcker har åldrats med en fin grace, säger Gertrud Widerberg.

Fakta: Alfons Åberg

Karaktären Alfons Åberg föddes 1972 och den sista boken om honom kom ut 2012.

Totalt blev det 26 böcker om den helt vanliga pojken som bor i ett höghus med sin pappa Bertil.

Böckerna har översatts till 35 olika språk. De har blivit tv-serie, teater, animerad film och i Göteborg har Alfons fått ett helt eget kulturhus.

Alfons Åberg var den första svenska barnboken att översättas till arabiska och böckerna har lanserats i Kina.

Det har tryckts drygt 5,4 miljoner Alfons-böcker i Sverige och 4,4 miljoner böcker utomlands. Totalt 9,8 miljoner Alfons-böcker (2021).

Varje år lånas det ut runt 1 miljon Alfons-böcker på biblioteken i Sverige.

Hon beskriver berättelserna om Alfons som empatiska och engagerade böcker som skildrar alla delar av att vara en människa.

– Alfons är en empatisk kille rakt igenom och ganska fundersam, även om han kaxar sig, har det lite jobbigt och ställer till det lite för sig i bland, säger hon.

Tror att Alfons Åberg kommer att leva kvar

Gertrud Widerberg upplever att Alfons Åberg är allmängods för både barn och vuxna i dag och läste själv Alfons-böcker för sina barn när de var små.

– Om man som förälder har ett anknytning till böckerna blir de något som påminner de vuxna om sin egen barndom. Det gör att man vill fortsätta läsa dem för sina egna barn.

Hon tror att olika Alfons-böcker kommer att åldras olika bra, men är övertygad om att de kommer stå sig starka på topplistorna i framtiden. Klart är att Gunilla Bergström lämnar ett tomrum efter sig.

– Det är otroligt sorgligt att Gunilla har gått bort. Hon var en förkämpe för barnen och sådana behöver vi fler av, säger Gertrud Widerberg.

ANNONS

LÄS MER:Gunilla Bergström krockar mellan fantasi och realism

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS