Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Cyhra-sångaren Jake E stängde länge inne känslorna, sorgen och saknaden efter sin bror Fredrik. Men nu kommer de ut genom musiken. Bild: Mia Höglund

Cyhra-stjärnan sjunger om saknaden efter sin lillebror

Cyhra är ett hårt band med mjuka värden. Man ger långledigt till sin gitarrist när han mår dåligt och frontmannen Jake E kan sjunga om saknaden efter brodern som tog sitt liv.

Jake E satt vid pianot och prövade sig fram bland fragment till nya låtar. Som så många gånger förut. Den här gången blev det annorlunda, orden kom omedvetet och först efteråt när Jake lyssnade på inspelningen hörde han vad den egentligen handlade om.

Han hade äntligen börjat sätta ord på sorgen efter sin yngre bror Fredrik som tog sitt liv för tio år sedan.

– Det fanns ingen plan eller tanke att göra en låt om det, men jag fortsatte skriva och mycket av det som kom spontant finns kvar i den färdiga låten, berättar Jake.

"Battle from within" ligger nu på Cyhras nya platta "No halos in hell". Den andra i ordningen. Debuten "Letters to myself" handlade om gitarristen Jesper Strömblads kamp mot droger och psykisk ohälsa, och även nu vågar man skildra tunga, svarta ämnen.

– Jag har vuxit upp med att killar ska hålla masken och inte visa känslor. Jag tycker egentligen att det är så fruktansvärt patetiskt, men det är svårt att ändra på något man har med sig sedan man var liten. Jag trodde länge att jag var stark som försökte stötta andra men stoppa undan mina egna känslor långt, långt in. Men så var det ju inte förstås, säger Jake.

Löste upp gamla knutar

Arbetet med "Battle from within" löste upp gamla knutar, tack vare musiken kom till sist allt ut och kunde formuleras.

– Jag grät många gånger medan jag skrev texten och jag grät i studion när vi spelade in den. Texten tar fram så många konkreta minnesbilder hos mig så det var jävligt hårt. Men jag gör det för min skull och för andra därute som kanske mår dåligt. Budskapet är: "håll inte smärtan inom dig, öppna upp och prata med folk istället. Det finns hjälp att få".

Jakes lillebror Fredrik pratade inte med någon. Han hade hunnit flytta hemifrån men berättar att ingen annan heller anade hur dåligt Fredrik mådde. Jake konstaterar att vi alla håller en viss yta och distans för att hantera vardagen, att det kan vara svårt för omgivningen att se när någon verkligen mår dåligt.

Din bror bad inte om hjälp?

– Nej. Alltså, jag kanske är naiv men jag tror inte att han menade att gå hela vägen. Jag tror att det han gjorde egentligen var ett rop på hjälp, han kunde inte prata utan ville visa genom handling hur han mådde. Och så gick det åt helvete.

Hur mår du själv idag, när du tänker på din bror?

– Det är fruktansvärt tungt att mina barn inte får träffa honom. Tårarna kommer nu också, när jag pratar om det. Och jag kan fortfarande tänka att jag ska ringa till Fredrik innan jag inser att det inte går. Jag vill så gärna att han ska finnas kvar.

Svårt att sjunga live

Hur är det för dig att sjunga låten live?

– Vi spelade den i Helsingfors första gången. Det var otroligt jobbigt. Jag snackade lite om vad låten handlar om och försökte hålla någon slags fasad. Men det brast förstås, tårarna bara rann. Men om låten kan hjälpa en enda människa är det värt det.

Har du gått och pratat med någon om din bror och hur det påverkat dig?

– Jag borde ha gjort det, men nej. Jag har liksom inte kunnat sortera bort allt annat och bara fokusera på det. Och det tror jag krävs om det ska bli bra. Men att skriva om det som hände har varit mitt sätt. Och min flickvän har varit ett stort stöd.

Hur är det med er gitarrist Jesper, han fanns med i studion men turnerar inte med bandet?

– Jesper har varit öppen om sin psykisk ohälsa och problem med alkohol och droger. Han var på rätt väg och vi var ute och turnerade i ett år. Men till slut kände han att det inte funkar för honom att vara i en turnébuss eller bland mycket folk. Det är miljöer som triggar hans beroende och hans ohälsa. Jesper känner sig trygg hemma, där känner han sig säker. Och det respekterar vi andra. Det är inte aktuellt att pusha honom att göra något han inte mår bra av.

Mognar med familj

Ett klokt och omtänksamt sätt att hantera situationen.

– Hade jag varit tjugo år hade jag nog bara slängt ut Jesper. Men man mognar och när man får barn och familj är det som att en switch slår på. Man får en annan syn på vad som är viktigt i livet. Jesper är en av mina bästa vänner och jag skulle aldrig göra honom något illa.

Hur påverkar det musiken och bandet att ni faktiskt tar hand om varandra?

– Ingen av oss har varit i ett band som fungerat såhär bra, vi är som ett brödraskap. I andra band har det kunnat vara som "Robinson" med en massa grupperingar och skit. När vi satte ihop Cyhra var hela idén att ha med folk som man kan prata med, som man kan fungera ihop med. Vi har inte haft en fajt på tre år.

Hur mår du i det här bandet?

– Jag har aldrig mått så bra i ett band som i Cyhra. Och nu när jag har barn och familj måste jag känna att om jag ska lämna dem för att turnera måste jag också få ut glädje och energi av att åka iväg i fem veckor. Om jag åker iväg och har massa konflikter blir det bara dåligt för alla. Nu är jag borta men kommer hem med positiv kraft som jag kan bidra med i familjen.

Musiken betyder mycket

Hur tänkte du kring att bilda familj, funderade du på hur de skulle funka att vara pappa och artist?

– Det kan säkert uppfattas som själviskt, men redan i början när jag och min sambo träffades lade jag kortet på bordet och förklarade att detta med att vara en turnerande musiker är en del av mitt liv. Skulle inte det fungera hade inte relationen fungerat. Kärleken är jätteviktig, men det hade inte funkat att ge upp musiken, den betyder så mycket för mig.

Hon köpte det?

– Ja, det gjorde hon så det kändes ju fantastiskt. Jag måste ge min flickvän en stor eloge, utan henne hade detta aldrig funkat. Hade jag varit ensamstående pappa eller om hon inte backade mig så fint skulle jag inte hålla på med musiken.

Varför brinner du så mycket för musiken?

– Jag har funderat en del på det. Men du vet, jag växte upp i Mariestad, en liten stad där alla antingen jobbade på Katrinefors och gjorde toapapper eller på Electrolux och gjorde kylskåp. Jag utbildade mig till elektriker så första jobbet var såklart på Electrolux.

– Jag åkte runt där på min sparkcykel och kände att jag inte ville bli kvar, ville inte vara på samma ställe varje dag och göra samma sak. Sedan sadlade jag om till pyrotekniker och fick börja åka med In Flames. Och väl där kände jag ju att själv ville vara på scenen.

Jag förstår, men det måste vara mer än så?

– Ja, såklart. Det finaste av allt är att se hur något som du själv har gjort kan beröra andra människor. Jag sjunger mina ord, vi spelar vår musik och det påverkar människor på djupet.

– Sedan kan man glorifiera det här med att vara artist. Men om inte folk kom och tittade vore man ingenting. Alltså har jag ett ansvar att visa hur mycket det betyder för mig. Det är det jag försöker varje gång vi är på scenen.

Jake E

Ålder: 37 år

Bor: Göteborg, född i Mariestad.

Familj: Sambo och två barn, ett och fem år gamla. En yngre syster som jobbar som jurist i Göteborg.

Aktuell: Som sångare i hårdrocksbandet Cyhra som släpper sin andra platta "No halos in hell". Ska snart ut på Europaturné.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.