Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Covid-19 på Göteborgsoperan – föreställningar ställs in

Göteborgsoperan tvingas ställa in föreställningar och minimera närvaron i huset. Anledningen är ett tiotal konstaterade fall av covid-19 kopplade till ”Ragnarök” och Håkan Hellström-musikalen ”Kärlek skonar ingen”.

Fyra föreställningar på Göteborgsoperan ställs nu in med kort varsel. Anledningen är konstaterade fall av covid-19 kopplade till de olika uppsättningarna.

LÄS MER: Recension: ”Kärlek skonar ingen” på Göteborgsoperan

Operan ”Ragnarök”, som skulle ha spelats idag söndag 2/1 tvingas ställa in. Det samma gäller ”Trettondagskonsert” den 5:e januari och Håkan Hellström-musikalen ”Kärlek skonar ingen” den 7:e och 8:e januari.

Operans vd: ”En säkerhetsåtgärd”

– Vi vill inte kalla det här en katastrof men det är väldigt väldigt tråkigt, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan till GP.

– Vi kommer inte att riskera någonting utan tar det säkra före det osäkra.

Operan har förstås haft enskilda fall tidigare konstaterar hon.

– Vi är en stor organisation, men hittills har vi kunnat genomföra alla höstens och vinterns föreställningar ändå. Men när vi nu ser fall som kan vara kopplade till varandra, så har vi tagit det här beslutet som en säkerhetsåtgärd för att invänta testresultat och förhindra smittspridning.

Inga solister uppges vara sjuka

Totalt rör det sig om drygt tio medarbetare, några med konstaterad covid-19, andra med symptom som gör att de inte kan var på plats utan måste testa sig. Inga solister på scenen uppges finnas bland de som insjuknat i covid-19.

– Vi har ett par tre fall i ett kluster inom samma avdelning i produktionen, säger Christina Björklund som nu väljer att pausa den aktuella verksamheten.

I förebyggande syfte minimeras samtidigt närvaron i huset till medarbetare som verkligen måste vara på plats rent fysiskt. Övrig personal uppmanas att jobba hemifrån den närmaste veckan.

– Samtliga biljettköpare kommer att kontaktas och erbjudas återköp eller presentkort, lovar pressansvarige Emil Rinstad.

Operan hoppas kunna återgå till ordinarie verksamhet från och med den 9 januari – då den sista föreställningen av den kritikerrosade operan ”Ragnarök” är tänkt att spelas.

– Det är vår förhoppning att kunna köra den, men vi får se. Vi kommer att följa detta noga under veckan. Det är förstås jättetråkigt att ställa in ”Ragnarök” och vår Trettondagskonsert, men vi tänker inte att ta några risker, säger vd:n Christina Björklund.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.