Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs stadsteater stänger sedan en anställd på konstaterats smittad av coronaviruset. Bild: Petter Trens
Göteborgs stadsteater stänger sedan en anställd på konstaterats smittad av coronaviruset. Bild: Petter Trens

Coronadirektiv stänger kulturverksamheter

Göteborgsoperan, Göteborgs symfoniker och Folkteatern har med omedelbar verkan stängt ner samtliga publika evenemang under två veckor. Anledningen är nya skärpta direktiv från Västra Götalandsregionen. Även Göteborgs stadsteater och Backa teater stänger i två veckor, detta efter ett konstaterat coronafall bland personal.

Under torsdagen kom beskedet om att direktiv från Västra Götalandsregionen gör att Göteborgsoperan, Göteborgs symfoniker och Folkteatern tvingas att stänga ner all sin publika verksamhet under två veckor.

Direktivet innebär att man ställer in samtliga möten och evenemang med fler än 500 deltagare, något som berör kulturverksamheterna ägda av Västra Götalandsregionen.

– Saker och ting kan förändras snabbt och eftersom den här typen av offentliga tillställningar innebär ökad risk för smittspridning, har vi full förståelse för att vi behöver ta utökat ansvar i rådande läge. Nu arbetar vi hårt för att kontakta all berörd publik och hoppas på tålamod och förståelse, skriver Göteborgsoperans vd Christina Björklund i ett pressmeddelande.

Göteborgs Symfoniker vill lösa livesändningar

Göteborgs Symfoniker hade sedan tidigare ställt in flera konserter med anledning av regeringens beslut, men ställer från och med torsdag in samtliga konserter som genomförs i egen regi på Göteborgs Konserthus.

– Hela ledningsgruppen har varit i möten hela dagen. Vi är i en situation där vi inte kan göra annat än att följa direktiven, säger Stefan Nävermyr, pressansvarig hos Göteborgs symfoniker.

Nu ser man över eventuella alternativa lösningar för att ändå kunna genomföra inställda konserter.

– Vi ska försöka lägga ut konserter på vår play-sida och om vi lyckas med förhandlingarna så kan det bli livesändningar. Vi jobbar med det, säger Stefan Nävermyr.

Västra Götalandsregionens direktiv gäller i nuläget till 25 mars. Regionteater Väst som har föreställningar med mindre publik fortsätter sin verksamhet tills vidare och även museerna håller öppet tills vidare.

Samtliga verksamheternas biljettkontor håller öppet som vanligt och direktiven påverkar heller inte de anställda. Berörda personer som har köpt biljett kommer att kontaktas löpande.

Medarbetare på Göteborgs stadsteater coronasmittad

Stadsteatern och Backa teatern fick stänga under torsdagen sedan en anställt konstaterats vara smittad av coronaviruset. Den smittade medarbetaren på stadsteatern har redan varit hemma från jobbet under en veckas tid, men det var först på torsdagen som det konstaterades att han är coronasmittad.

– Han har inte varit i kontakt med publik och har som sagt varit hemma. Men då smittan så att säga ändå kan finnas i huset har vi ledningsgruppen och i samarbete med facket bestämt att stänga under två veckor, säger vdn Björn Sandmark.

LÄS MER: Liseberg förbereder sig för säsong påverkad av corona

Att man stänger både Backa teater och Stadsteatern beror på att delar av personalen rör sig mellan teatrarna. Björn Sandmark menar att det är ganska många bland såväl administrativ som konstnärlig personal som kan jobba hemifrån.

– Vi tar en dag i taget och har möten i ledningsgruppen varje dag. Förhoppningsvis räcker det att stänga två veckor, men det kan förstås behöva omprövas.

Tiotalet föreställningar påverkas

Totalt är det fem speldagar och tiotalet föreställningar som ställs in. Det finns fortfarande utrymme att boka om dem till april, men efter det får man ställa in helt och om intresset finns ta upp dem när teatern öppnar efter den planerade ombyggnationen.

LÄS MER: Det här har du rätt till när evenemang ställs in

På stadsteatern spelas just nu "Kontrabasen" med Tomas von Brömssen och lunchteatern "Selmas samlade verk". Dessutom var pjäsen "Slutspel" planerad att ha premiär på fredagen.

På Backa teater var "Färgen från yttre rymden" planerad att ha premiär 27 mars.

Preliminärt gäller stängningen fram till 29 mars. I pressmeddelandet uppmanar teatern de medarbetare som kan att arbeta hemifrån.

Personer som köpt biljetter till inställda föreställningar kommer bli kontaktade under torsdagen, uppger stadsteatern.

Biblioteken kör på som vanligt

LÄS MER: Så planerar konsertjätten om smittan hotar Håkan på Ullevi

Göteborgs museum begränsar sitt besökarantal

Göteborgs Stads museer har valt att begränsa besökarantalet i sina publika lokaler till max 500 personer åt gången. Detta berör Göteborgs Stadsmuseum, Göteborgs Konstmuseum och Röhsska museet.

Även Världskulturmuseet väljer att begränsa besökarantalet till max 500 personer, förutom för den utställningen "Tillsammans" där man med anledningen av utställningens taktila art valt att begränsa besökarantalet till max 50 personer åt gången.

Biblioteken håller öppet

Biblioteken forsätter att hålla öppet som planerat, men risken att det blir över 500 personer inne på Stadsbiblioteket, ser kulturförvaltningen som låg.

– Under de senaste veckorna har vi sett en minskad tillströmning av besök. Och vi har även sett att själva besökstiden på biblioteket är kortare än vanligt och att man gör sina ärenden fortare, säger förvaltningschefen Anna Rosengren.

Hon vill inte svara på vilka åtgärderna kan bli på längre sikt om restriktionerna håller i sig, eller blir strängare.

– Idag har vi analyserat nuläget. Sedan har respektive sektor i uppdrag att kolla hur det ser ut på längre sikt. Bland annat om vi får ett större bortfall av personal, vilka verksamheter vi då ska prioritera, säger Anna Rosengren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.