Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Johan Lindqvist: Cornelia Jakobs skaffade sig bra slagläge inför finalen

Att Cornelia Jakobs skulle ta sig vidare från semifinalen var en ren formsak. Vilket gav oss tid att frossa i andra, något märkligare inslag, i showen, skriver GP:s Johan Lindqvist från Turin.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Nerverna kommer först på lördag. Då kan det bli både tajt och svängigt när röster och poäng ska räknas ihop. Sverige och Cornelia Jakobs har alla möjligheter att vara med i toppen hela vägen in i mål.

Därför var det skönt att under semifinalen kunna fokusera på det som Eurovision song contest egentligen handlar om - att gråtskratta i skämskudden.

Urspårad femkamp på Liseberg?

Att ha ett vattenfall på scen var något det skämtades om som en hopplös, konkursbringande idé i tv-serien ”Only murders in the building”. Eldsprutande gitarrer skrattade man åt långt före ”Spinal Tap”-filmen och att dra in en mekanisk tjur på scenen har väl knappast varit aktuellt sedan Marilyn Manson blev cancelled och förvandlades till en gammal snusktant.

I Eurovision kör man utan att blinka. Georgien blåser på så att det är svårt att veta om det var ett Eurovision-bidrag eller en fullständigt urspårad firmafest-femkamp på Liseberg som precis drog förbi. Malta sursjunger med helt obekymrad min, någon lajvar High Chaparall och Ana ”Konstrakta” Đurić tvättade händerna med sammanbiten frustration riktad mot Serbiens sjukvårdssystem.

Och när man hämtar andan sminkar helt plötsligt programledarna Mika och Laura Pausini upp Patti Smiths klassiker ”People have the power” till äppelkindad allsång. Det är förfärligt.

Mer effektfullt än de mest vräkiga effekter

Mitt i denna kakafoni av intryck valde Cornelia Jakobs som bekant att skala ned och förenkla. Det är vågat, men snyggt, att sätta första bilden på ett nedsläckt och lite smutsigt scengolv och sedan bygga därifrån och upp mot ett crescendo som därmed blir mycket mer effektfullt än de mest vräkiga effekter tidigare under kvällen.

Det verkar som att hennes framförande fungerande. Alldeles efter att Cornelia Jakobs klivit ner i Green room klättrade Sverige upp ett pinnhål i oddslistan och återtog tredjeplatsen efter Ukraina och Storbritannien.

Hur det ser ut sent lördag kväll återstår att se. Men för tillfället kan vi njuta av ett väldigt bra slagläge.

LÄS OCKSÅ: De svenska fansen hyllade Cornelia Jakobs med allsång

LÄS OCKSÅ: Silenzio stampa för Cornelia Jakobs inför semifinalen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.