Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Clandestinos chansning – dags för festival i Göteborg

Clandestino festival har i 18 år lockat musiker från hela världen till Göteborg. Ett uppdrag som är särskilt svårt i år med ständigt ändrade reserestriktioner. Bara i fredags stoppades det brittiska bandet The K’s av gränspolisen på Landvetter från att spela på Pustervik. Nu är frågan om Clandestinos artister får komma in i landet.

– Jag har inte fått några andra signaler.

Aleksander Motturi, som driver Clandestino Institut, är förhoppningsfull. Han medger att årets festival är något av en chansning. Precis som så många andra har de funderat på att skjuta upp konserterna, men till skillnad från Way Out West eller Summerburst, valde de att köra på.

På torsdag drar musikfesten i gång. Först ut är spelningar på Oceanen och den nya scenen Skeppet GBG i Sjömanskyrkan. Det mesta är redan slutsålt.

– Det känns som att vi har gjort helt rätt att ta den här risken. Vi funderade på att skjuta på det som alla andra, men det hade nästan varit ännu värre att leva med ett sånt beslut när vi ser hur mycket lust och vilja som finns.

The K’s stoppades på Landvetter – nu är dags för Clandestino

Det är förstås ett fasligt besvär att arrangera en musikfestival under coronapandemin. Inte minst för Clandestino som lockar artister från hela världen. I år reser musiker in från bland annat Kanada, Estland, Uganda, Turkiet och Golanhöjderna. Resor som nu sker bara dagar efter att brittiska The K’s stoppades från att komma in i Sverige för att spela på Pustervik.

– Det är klart man är orolig att något ska hända, men jag känner mig ändå ganska lugn. Många är redan i Europa och vi har inga från Storbritannien. Det kanske är värre där ifrån?

Hittills har festivalen bara behövt avboka en artist – Amanar. En malisk tuareger-gitarrist som spelar vad som populärt kallas för ”ökenblues”. I hans ställe kommer i stället Majid Bekkas från Marocko. Samma kväll uppträder även den kurdisk-persiske kompositören och setarspelaren Kayhan Kalhor som ska resa in från Kanada.

Han är festivalens senaste orosmoln, men under tisdagseftermiddagen kommer lugnande besked om att även han ska komma in i Sverige.

LÄS MER: The K’s nekades inträde i Sverige – skulle spelat på Pustervik i kväll

Aleksander Motturi försöker hinna brygga kaffe medan han pratar, men ger upp. Det är intensiva dagar och en tid kvar innan han kan pusta ut. Trots att festivalen nu blir av i ett uppdelat och mindre format är han stolt, både över programmet och förmågan att anpassa sig.

– Men så har vi alltid varit nomadiska som festival. Vi är inte en scen eller ett förutbestämt format. Vi är en amöba som slinker in på olika platser där tillvaron kan behöva förgyllas i en tid som hemsöks av elände. Vi ger näring åt djuphavets mest sällsynta kreatur.

LÄS MER: Pustervik ny scen i SVT:s musiksatsning ”Svenska hits”

Fakta: Clandestino Festivals program

Torsdag, 26 augusti

Skeppet GBG, Sjömanskyrkan

19.00 Dj Mariam the Believer

19.15 Namna

20.00 Dj Mariam the Believer

20.15 Goran Kajfeš Subtropic Arkestra ft Avin Omar & Slowgold

21.30 Dj Mariam the Believer

21.45 Goran Kajfeš Subtropic Arkestra ft Avin Omar & Slowgold

Kulturhuset Oceanen

21.00 Dj Tove Nankler

22.30 Michaela Åberg

23.30 Dj Tove Nankler

Fredag, 27 augusti

Musikens hus

20:00 Dj Simmerdown

21.00 Islandman

22.30 Dj Simmerdown

23.00 Mc Yallah X Debmaster

00.15 Dj Simmerdown

Lördag, 28 augusti

Skeppet GBG, Sjömanskyrkan

18.30 Astrid Sonne

19.30 Dj

20.00 Sara Parkman

22.30 Tootard

Kulturhuset Oceanen

20.15 Dj Italo Bitches

21.15 Maarja Nuut

22.15 Dj Italo Bitches

Söndag, 29 augusti

Skeppet GBG, Sjömanskyrkan

17.30 Sara Parkman (Extrakonsert)

19.30 Kayhan Kalhor & Kiya Tabassian

21.00 Majid Bekkas Magic Spirit Quartet

Världskulturmuseet

11.30 Litteratur i krisens marginal - Ann Jäderlund & Sara Abdollahi

13.30 Litteratur i krisens marginal - Yassin Al-Haj Saleh & Sara Mannheimer

Fler konserter hålls senare under hösten. Framförallt i början av november.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.