Claes Malmberg gör ”100-åringen” på Tjolöholm

I sommar sätter Claes Malmberg upp ”Hundraåringen” på Tjolöholms slott – helt ensam på scenen.
– Detta blir helt klart min karriärs största utmaning.

ANNONS
|

Det växer ingen mossa på Claes Malmberg. I höstas stormade det rejält omkring honom efter ett mindre lyckat förorts-skämt i TV4:s ”Parlamentet”. Strax därefter gjorde han krogshowen ”Malmberg - full av Livh” tillsammans med före detta radioprofilen Stefan Livh på Kajskjul 8, baserad på duons populära podd ”Mot bättre vetande”.

I december syntes han sedan som den godhjärtade polismannen Paul Isman i SVT:s julkalender med familjen Knyckertz, och nu står det klart att Claes Malmberg i sommar kommer att sätta upp en teaterversion på Tjolöholms slott av Jonas Jonassons älskade succéroman ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

ANNONS

Enligt Claes Malmberg är det lite av ett drömprojekt som redan har varit igång ett år. Så länge har nämligen regissören Niklas Holtne jobbat med att förvandla Jonassons myllrande persongalleri till en ”sprängfylld enmanskomedi fylld av skratt, spänning och en och annan explosion” som föreställningen presenteras i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Claes Malmberg stortrivs med sitt nya liv i Skåne

– Jag älskade boken och känner att det ska bli fantastiskt roligt att få göra den på en sommarscen, säger Claes Malmberg i bilen på väg mot Göteborg från skånska Barsebäck där han numera har sin bas.

Claes Malmberg gör alla roller själv

Men Claes Malmberg understryker att projektet också kantas av vissa utmaningar. Dels är ”100-åringen” som han kallar den en väldigt känd och uppskattad bok som redan har filmatiserats framgångsrikt med Robert Gustafsson i huvudrollen, dels kommer Claes Malmberg att vara helt solo på scen och spela såväl 100-årige huvudpersonen Allan Karlsson som Winston Churchill, Stalin, Truman och Tage Erlander. Till och med elefanten Sonja faller på Malmberg att gestalta.

Hur ska du lösa det?

– Kolla på Dario Fos pjäs ”Mistero Buffo”. Där gjorde han massor av olika karaktärer på scen och pratade med sig själv och det fungerade hur bra som helst. Det är inget nytt fenomen, det där fixar vi. Däremot måste vi välja bort en hel del.

ANNONS

LÄS MER:Claes Malmberg och Stefan Livh gör ny show på Kajskjul 8

Claes Malmberg poängterar att ljudboken är 14 timmar lång och berättelsen så fylld av karaktärer att en vanlig teateruppsättning lätt hade kunnat bli rörig och baktung. Med den här lösningen har han och regissören Niklas Holtne i stället alla möjligheter att själva välja vilka scener och personer de vill ha med, och kanske framförallt vilka de väljer att plocka bort.

– Vi strävar efter att hitta en lätthet i berättandet, men gör samtidigt vad vi kan för att hålla kvar den varma känslan från boken. Jag tror det finns ett stort behov av just varma berättelser och vänliga karaktärer. Det märkte jag inte minst efter min roll som den mjuke Paul Isman i Julkalendern. Folk törstar efter empati och godhet, de flesta av oss förenas ju faktiskt i en vilja att försöka göra rätt.

Claes Malmberg: ”Min karriärs största utmaning”

Det sagt inser Claes Malmberg såklart att han står inför en tuff uppgift med sin enmanskomedi. En prövning rent av.

– (skratt) Ja, detta blir helt klart min karriärs största utmaning. Man vill ju inte förstöra den här berättelsen för allt smör i Småland.

LÄS MER:Här hittar du Änglagård, Ove och hundraåringen – i verkligheten

Dessutom hänger den kvardröjande pandemin som ett tungt frågetecken över hela föreställningen. Premiären på Tjolöholms sommarteater är satt till 30 juni och tanken är 500 personer då ska rymmas i slottets teaterlada. Men om det verkligen blir så och hur restriktionerna då ser ut är såklart skrivet i stjärnorna.

ANNONS

– Vi släpper biljetterna nu i veckan och jag har ingen aning om hur många som törs köpa. Visst finns det en risk att vi eldar för kråkorna, men vi måste våga börja någonstans, betonar Claes Malmberg.

LÄS MER:”Jag trodde aldrig det skulle ta hus i helvete”

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

  • Boken skrevs av Jonas Jonasson och blev snabbt en stor succé när den släpptes 2009.
  • Berättelsen filmatiserades av Felix Herngren 2013 med Robert Gustafsson i huvudrollen som hundraåringen Allan Karlsson.
  • I teaterföreställningen ”100-åringen” på Tjolöholms slott medverkar endast Claes Malmberg, men Niklas Holtne står för manus och regi.
  • Föreställningen har premiär 30 juni och kommer att spelas torsdag till söndag fram till 7 augusti. Givet att restriktionerna så tillåter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS