Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Cissi Wallin stäms i Norge

Fredrik Virtanen stämmer Cissi Wallin och det norska förlaget Memo, som gett ut boken ”Allt som är mitt”, för förtal. I boken framförs samma metoo-anklagelse mot Virtanen som på Wallins Instagramkonto. Wallin riskerar nu tre rättsprocesser i två länder.

Debattören, kolumnisten och medieprofilen Cissi Wallin gav i augusti i år ut sin självbiografiska debutbok ”Allt som var mitt”. Boken skildrar hur hon som ung kom till Stockholm och drömde om att göra karriär inom media, jobbade och festade. En sen kväll slutade hemma hos den 14 år äldre nöjesjournalisten Fredrik Virtanen.

LÄS MER: Cissi Wallin utreds för grovt förtal – igen

I boken framförs samma anklagelse som Wallin tidigare publicerat på sitt Instagramkonto. Förra året dömdes hon med anledning av den i Stockholms tingsrätt för grovt förtal, en dom som nu överklagats till hovrätten.

Under veckan som gått kom nyheten att Justitiekanslern (JK) utreder Wallin för att ha begått tryckfrihetsbrott i debutboken. På JK:s begäran ska en förundersökning ha inletts för att bedöma om Wallin begått grovt förtal i boken där hon skildrar en våldtäkt.

Riskerar tre stämningar i två länder

Tanken var att bokförlaget Atlas skulle ge ut boken ”Allt som var mitt”, men de ångrade sig sedan de låtit en expert på tryckfrihet går igenom manus. Då beslöt författaren Cissi Wallin att i stället ge ut boken på egen hand.

LÄS MER: Cissi Wallin ger själv ut stoppad Metoo-bok

11 december stod det klart att Fredrik Virtanen, via sin norske advokat Carl Bore, stämmer Wallin och bokförlaget Memo som gett ut hennes bok i Norge för förtal.

I september krävde advokat Bore i ett brev att det norska förlaget skulle återkalla Wallins då nyutgivna bok ”Allt som var mitt”. Både författaren och förlaget ombads också be om ursäkt. Förlaget nekade kraven i brevet.

Memos förlagsredaktör Marie Lexow fick besked om stämningen strax efter Justitiekanslern, JK, i grannlandet Sverige fattat beslut om att inleda en förundersökning gällande förtal mot Wallin och ”Allt som var mitt”.

LÄS MER: Jag tror att Cissi Wallin tänker som Klas Östergren

I ett mejl till sajten Svensk bokhandel, som var först med att berätta nyheten, skriver Marie Lexow:

”Cissi Wallin riskerar nu att behöva gå igenom tre rättsprocesser parallellt, i två länder. Vi stöttar Cissi Wallin och hennes rätt att berätta sin egen historia till 100 procent”.

GP har sökt Cissi Wallin samt Fredrik Virtanens advokat Carl Bore.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.