Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christina Lindström, författare, fick på torsdagskvällen pris för bästa ljudbok. Bild: Lasse Edwartz
Christina Lindström, författare, fick på torsdagskvällen pris för bästa ljudbok. Bild: Lasse Edwartz

Christina Lindström vann pris för bästa ljudbok

Christina Lindström, författare i Göteborg, vann på torsdagskvällen ljudbokspriset Storytel awards för boken "Finns det björkar i Sarajevo?".

Grattis!

– Tack så jättemycket!

Hur känns det här då?

– Det var otroligt oväntat, och jätteroligt såklart. Jag känner mig lite nyvaken, haha!

Storytel awards är galan då ljudboksbranschen blickar tillbaka på årets bästa ljudboksupplevelser och hyllar författare och inläsare. Festligheterna äger rum i Gamla riksarkivet i Stockholm och priser delas ut för ljudböcker i fyra kategorier: roman, spänning, ungdom och barn.

Christina Lindström var nominerad i kategorin ungdom för boken "Finns det björkar i Sarajevo?" om några dallrande heta sommardagar i Göteborg där vänskap, kärlek och familjeband prövas. Bokens huvudperson Kevin ska ta hand om sin bror Charlie när föräldrarna reser bort, men brodern, som har ett handikapp, försvinner när Kevin väljer att gå på Liseberg. Boken är också en berättelse om att komma från krigets Bosnien till Sverige och om vilka spår det lämnar.

LÄS MER: Christina Lindströms kärlekshistoria kan bli årets bästa ljudbok

För Christina Lindström, som berättar att hon från början var osäker på att ge ut boken eftersom hon inte riktigt trodde på sin idé, kom vinsten som en stor överraskning.

– Vi satt runt ett bord alla nominerade och jag var helt hundra på att jag inte skulle vinna. När boken började beskrivas blev jag så oerhört förvånad, det lät ju som min, jag förstod inte varför. Sedan sa de mitt namn och jag fick komma upp på scenen och blev intervjuad.

Nu tackar hon sitt förlag för att de stod på sig och trodde på boken från början.

– Nu ska jag fira med min förläggare!

Vad betyder priset?

– Det är alltid skönt med bekräftelse, ytterligare en sporre att skriva nytt!

Priset för Storytel award är 10 000 kronor var till Christina Lindström och till bokens inläsare Martin Wallström.

Christina Lindström debuterade 2015 med ungdomsromanen "Hälsningar från havets botten" som hyllades av kritiker och läsare.

LÄS OCKSÅ: Ett helt underbart porträtt om en växande människa

Fakta: Alla vinnare och motiveringar

Roman: Niklas Natt och Dags debutroman, den historiska deckaren "1793". Inläst av Martin Wallström. ”Varje mening luktar, låter och larmar. De olika berättarperspektiven gestaltas och hålls skickligt samman av författaren”, lyder motiveringen.

Spänning: "Lazarus" av Lars Kepler som är den sjunde deckaren i den hyllade serien om polisen Joona Linna. Inläsare är Jonas Malmsjö som enligt juryns motivering "med sin objektiva och trygga röst lyckas balansera den skrämmande historien och bokens höga tempo".

Ungdom: "Finns det björkar i Saravejo?" av Christina Lindström, inläst av Martin Wallström. Det är enligt juryn "en vågad historia om etnicitet, funktionshinder, en kärleksfull men krävande syskonrelation och Göteborg".

Barnbok: "Handbok för superhjältar Del 1" av Elias och Agnes Våhlund. Inläsare är skådespelerskan Frida Hallgren. "Boken inspirerar lyssnaren till att överkomma rädslor och tro på sig själv och är en klassisk historia som berättas på ett nytt sätt", menar juryn i sin motivering.

Källa: Storytel

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.