Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Edward Enninful vann mediepriset på CFDA Fashion Awards 2018. Han har varit chefredaktör på brittiska Vogue sedan 2017. Bild: Evan Agostini
Edward Enninful vann mediepriset på CFDA Fashion Awards 2018. Han har varit chefredaktör på brittiska Vogue sedan 2017. Bild: Evan Agostini

Chefredaktör på brittiska Vogue stoppades i dörren

Edward Enninful, chefredaktör på brittiska Vogue, stoppades av magasinets egen säkerhetsvakt när han skulle gå till jobbet – och hänvisades till bakdörren, skriver The Guardian.

Det var på onsdagsmorgonen som Edward Enninful, chefredaktör på brittiska Vogue sedan 2017, hindrades att komma in i entrén till kontorsbyggnaden där magasinets redaktion ligger.

Enninful är brittiska Vogues första svarta chefredaktör. Han skrev om händelsen på sitt instagramkonto: ”I dag blev jag rasprofilerad av en säkerhetsvakt på väg in till min arbetsplats. När jag gick in, blev jag tillsagd att använda lastingången.”

”Dömer efter hudfärg först”

Enligt Enninful avskedade Vogues moderbolag Condé Nast säkerhetsvakten direkt. Han fortsätter i sin Instagrampost: ”Men det här visar att det ibland inte spelar någon roll vad du har uppnått i ditt liv: människor kommer ändå döma dig utifrån din hudfärg först.”

Händelsen påminner om de hårda raslagarna i USA. Bland annat tvingades svarta inom nöjesbranschen, såsom soullegendaren Sam Cooke, använda köksingången när de skulle uppträda.

En av få svarta redaktörer

Edward Enninful föddes i Ghana, men familjen flyttade kort därefter till London. Han blev moderedaktör på ID Magazine redan som 18-åring, och har därefter varit redaktör på såväl italienska som amerikanska Vogue. Han är den första svarta chefredaktören i brittiska Vogues historia, och en av ett fåtal svarta redaktörer på Vogue generellt.

Anna Wintour, legendarisk chefredaktör för amerikanska Vogue, medgav så sent som i juni att hon varit för dålig på att släppa fram svarta redaktörer och designers.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.