Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chefer köps ut för hemliga belopp

Två anställda på kulturförvaltningen i Göteborg har nyligen lämnat sina tjänster med avgångsvederlag. Hur mycket pengar det handlar om vägrar kulturchef Kennet Johansson att avslöja.
De två personerna är Christina Hjorth och Magnus Brännberg. Christina Hjorth är före detta chef på kulturförvaltningen. Tills för några månader sedan hade hon titeln kulturutvecklingschef, men vid årsskiftet plockade Kennet Johansson bort den med förklaringen att utvecklingsarbete är ledningens ansvar.
Magnus Brännberg var 2003-2004 chef för Sjöfartsmuseet men lämnade posten efter bara ett år. Sedan dess har han haft sin placering på den gemensamma administrationen direkt underställd personalchefen. Han har bland annat tagit fram en miljöledningspolicy för förvaltningen.
Bådas avtal som reglerar deras avgång har sekretessbelagts av Kennet Johansson som hänvisar till affärshemligheter som kan skada förvaltningen i framtiden om de blir offentliga.
Har Christina Hjorth och Magnus Brännberg fått några pengar för att sluta, och i så fall hur mycket?
- Ja, det har de. Hur mycket svarar jag inte på eftersom det är en affärshemlighet. Jag har delegation på att fatta beslut upp till 35 basbelopp, men det är sällan jag är uppe i de nivåerna. Det är inget konstigt det här. Jag har också informerat presidiet.
Är det storleken på avgångsvederlagen som gör att avtalet är hemligt?
- Vid en förhandling i framtiden vill jag inte att facket eller min motpart skall veta exakt var det brukar hamna. Det finns ju praxis i det här som är kopplade till AD-domar och liknande. Jag har inte suttit och hittat på dem själv så att säga.
Var tas pengarna?
- De pengar som betalas ut finns ju redan i budget i form av lön och så finns det möjlighet för support från olika håll och kanter bland annat genom stadskansliet. Ingen annan verksamhet har drabbats.
Kommer Christina Hjorth och Magnus Brännberg att ersättas av några andra?
- Nej.
Hur kommer det att märkas att ni blir två personer färre på kulturförvaltningen?
- Det kommer inte att märkas någon större skillnad.
Kulturnämndens ordförande Helena Nyhus vill inte lägga sig i frågan om de sekretessbelagda avtalen utan hänvisar till Kennet Johansson. Hon tycker visserligen att kommunens invånare har rätt att veta hur skattepengarna används och att det skall vara så stor insyn som möjligt.
- Men i vissa lägen så kan det finnas andra skäl att sekretessbelägga, säger Helena Nyhus.
Christina Hjorth vill varken kommentera sin avgång eller ingångna avtal mer än att uppgörelsen känns bra. Hon vill inte heller säga något om sina planer för framtiden.
- Jag vill gå vidare nu och satsa på nya saker, säger hon.
Magnus Brännberg tänker sig tillbaka till näringslivet och sjöfarten varifrån han en gång hämtades för chefsuppdraget på Sjöfartsmuseet. Men först tänker han ta det lugnt ett tag. Inte heller han vill kommentera avgångsvederlaget.
- Men jag är nöjd. Jag fick det jag ville ha, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.