Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Brudekipage på jakt efter kärlek i bastionerna under Carolus Rex?  Bild: Olof Ohlsson
Brudekipage på jakt efter kärlek i bastionerna under Carolus Rex? Bild: Olof Ohlsson

Carolus Rex är hotat – har någon snackat med Tinder?

Kristian Wedel ser en annalkande katastrof för den göteborgska kärlekshistorien torna upp sig.

Upplysningen om bastionen Carolus Rex betänkliga tillstånd är naturligtvis tråkig för alla som älskar Göteborgs byggnadshistoria.

Men det är en katastrof för dem som intresserar sig för det som i brist på bättre skulle kunna kallas den göteborgska kärlekshistorien.

LÄS MER: Rasrisk gör att Carolus Rex behöver renoveras

Ty Carolus Rex har vackra och flirtiga anor från åtminstone 1710-talet.

Långt in i nutid har bastionen varit öronmärkt för bröllopsfoton (uppklätt, utanför) och svensexor och möhippor (nerklätt, innanför).

Jag utgjorde ena halvan av ett reportageteam som Göteborgs-Posten sände in i bastionens inre i början av 2000-talet. En förbryllande detalj var att det ingick i uppdraget att reportern behövde vara smärt om livet.

Min allmänna utveckling har lett till att jag numera inte längre sänds på sådana uppdrag.

Det var underbart att gå med lyktor i de magnifika 1600-talsvalven. Det droppade från taket.

Den stora attraktionen var Lerhålet. Det var en passage som användes vid möhippor. Ja, ett egendomligt faktum var att många års erfarenhet hade lärt guiden att denna passage bara fungerade på möhippor.

LÄS MER: Löna fru Beata i mer än bara socker

På andra sidan Lerhålet väntade ett valv med supé och tända stearinljus. Den blivande bruden kröp igenom först, följd av vännerna.

Ingen blivande brudgum hade under de senast tjugo åren, försäkrade guiden, förmåtts att försöka krypa igenom hålet.

Den blivande brudgummen trodde verkligen på allvar att kamraterna skulle låta honom sitta fast i ett mörkt underjordiskt lerhål i några dagar tills han i likhet med Nalle Puh hade magrat sig ut. Denna skillnad säger möjligen något om kvinnor och mod.

Man skulle också kunna tänka sig att det säger något om svensexor och män.

LÄS MER: Fästningen Göteborg är riven – men omöjlig att utplåna

Men bastionen gick alltså i kärlekens tecken redan på 1710-talet. Då bodde 116 krigsfångar här. Karl XII hade snappat upp dem under någon inspirerad dag i Polen. Fångarna jobbade på vallarna på dagarna, men var inte hårdare hållna än att de kunde vila på spadskaften och vinka till någon piga från Mölndal eller Vallda. Den göteborgska magistraten – konstant bekymrad över de låga födelsetalen – uppskattade dessa internationella kontakter. Fångarna frigavs och deras och pigornas ättlingar arrangerade långt in på 1900-talets små minnesceremonier i hålan där farfarsfarfarsfarfarsfar bodde.

Carolus Rex är alltså Göteborgs i särklass mest romantiska lokal, den anrikaste dejtingplatsen i hela Västra Götalands län. Jag förstår att Riksantikvarieämbetet har larmats. Men har någon underrättat Tinder?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.