Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Framgångsrik duo. Filmregissören Carl Javér och producenten Fredrik Lange (till vänster i bild) har tillsammans med en grupp unga norska överlevare rekonstruerat minnen från Utøya i en unik film. Bild: Robin Aron
Framgångsrik duo. Filmregissören Carl Javér och producenten Fredrik Lange (till vänster i bild) har tillsammans med en grupp unga norska överlevare rekonstruerat minnen från Utøya i en unik film. Bild: Robin Aron

Carl Javér nominerad till Nordiska rådets filmpris

"Mörker och ljus, allvar och fantasi. Förtvivlan och framtidstro, tyngd och lätthet. 'Rekonstruktion Utøya' har allt det", skriver juryn om Göteborgsfilmaren Carl Javérs kritikerrosade dokumentär som nominerats till Nordiska rådets filmpris.

– Det är en enorm ära att bli nominerad, säger regissören Carl Javér när GP når honom på flygplatsen i Oslo, där han inväntar planet till Haugesund och filmfestivalen där.

– Priset vill lyfta fram filmkonst och form, i ett specifikt nordiskt sammanhang. Det ska bli fantastiskt att få representera Sverige.

LÄS MER: De rekonstruerar Utøya på nytt i sin film

I "Rekonstruktion Utøya" möter vi Rakel, Mohammed, Jenny och Torje som överlevde en av vår tids mest omfattande och brutala terroristattacker. I filmen rekonstrueras deras minnen från ön Utøya 22 juli 2011, då en fascistisk terrorist dödade 69 av deras kamrater på norska socialdemokraternas sommarläger.

LÄS MER: Rekonstruktion Utøya visas i Berlin

Tematiken och genomförandet fick juryn att falla för den guldbaggebelönade svenska dokumentären. Så här skriver de i sin motivering:

"Mörker och ljus, allvar och fantasi. Förtvivlan och framtidstro, tyngd och lätthet. Rekonstruktion Utøya har allt det. Med intelligens, finkänslighet och djup respekt för de överlevande har regissören Carl Javér tagit sig an detta nordiska trauma, och resultatet är gripande och engagerande på gränsen till det outhärdliga. Tillsammans med ungdomarna framför kameran har han skapat ett tryggt och tillåtande rum, och samspelet, respekten och tilliten mellan de medverkande skickar en stråle av medmänsklighet ut i världen."

Nu kommer filmen också att visas för norska skolungdomar.

– Det är jättekul och en storsatsning. Det blir över 100 visningar på skolor de närmaste två åren och vissa av dem gästar somliga av de i filmen medverkande ungdomarna, psykologen och jag, säger Carl Javér.

"Rekonstruktion Utøya" får konkurrens av två spelfilmsdebuter ni kunnat läsa mer om i GP: Tuva Novotnys norska drama Blind Spot, med psykisk ohälsa som nav, och finska dramakomedin Aurora av Miia Tervo, som öppnade årets filmfestival i Göteborg.

LÄS MER: Hennes debutfilm öppnar Filmfestivalen

LÄS MER: Tuva Novotny vill få oss att prata om psykisk ohälsa

Nominerade till nordiska filmpriset är även isländska Hlynur Pálmason, med nya långfilmen "A White, White Day" som får premiär på Folkets bio senare i höst och May el-Toukhys med sitt danska relationsdrama "Hjärter dam" med Trine Dyrholm och Magnus Krepper. "Hjärter dam" belönades med det nordiska filmpriset på en miljon kronor på Göteborgs filmfestival.

Under tisdagskvällen i Haugesund tillkännagavs vilka fem filmer som nominerats av Nordiska rådet. Vinnaren får förutom äran 350 000 kronor, och koras vid en ceremoni i Stockholm 29 oktober.

Här är filmerna om tävlar om Nordiska rådets filmpris:

"Rekonstruktion Utøya", regi: Carl Javér, Sverige.

"Blind spot", regi: Tuva Novotny, Norge.

"Aurora", regi: Miia Tervo, Finland.

"Hjärter dam", regi: May el-Toukhy, Danmark.

"A white, white day" ("Hvítur, hvítur dagur") regi: Hlynur Pálmason, Island.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.