Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ulf Bjereld: Carina Bergfeldts insamling är inte partisk

SVT behöver inte vara ängsliga över tv-profilens insamling till Svenska Afghanistakommitén. Hennes agerande ligger inom ramen för public service uppdrag. Det skriver Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För några dagar sedan uppmanade journalisten och tv-profilen Carina Bergfeldt sina följare på Instagram att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén. Avsikten var att stärka Svenska Afghanistankommitténs möjligheter att fortsätta bedriva skolverksamhet för flickor och pojkar i Afghanistan även efter att talibanerna tagit makten i landet. Insamlingen blev en succé. Redan första dagen hade Carina Bergfeldts följare swishat in över en miljon kronor.

LÄS MER: SVT-profilen Carina Bergfeldt samlar in miljon till Afghanistan

Nu berättar Dagens Nyheter att Carina Bergfeldt mött intern kritik på SVT för sitt agerande. Kritikerna hävdar att Carina Bergfeldts engagemang "kan skada tittarnas förtroende för nyhetsrapporteringen och tilltro till mediernas opartiskhet".

Jag häpnar. Svenska Afghanistankommittén är en seriös och respekterad biståndsorganisation som arbetar med sjuk- och hälsovård, utbildning och rehabilitering av personer med funktionsnedsättningar. En enskild journalist måste kunna stödja en sådan verksamhet utan att arbetsgivaren oroar sig för att uppfattas som "partisk". Visst, om SVT vill göra en kritisk granskning av Svenska Afghanistankommitténs verksamhet är det kanske inte Carina Bergfeldt som ska göra den. Men det är ju en redaktionell arbetsledarfråga.

LÄS MER: Varningen: Utan bistånd till talibanerna kollapsar Afghanistan

SVT uppvisar alltför ofta en överdriven ängslan att inte uppfattas som tillräckligt opartiska. I stället borde SVT luta sig mot den så kallade "demokratiparagrafen" (första paragrafen i radio- och tv-lagens femte kapitel) som slår fast att "programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet". Enligt den proposition som ligger till grund för lagtexten (prop. 2005/06:112) anknyter lagen till exempel till fördömande av rasism och brutalitet samt hävdande av jämställdhet mellan kvinnor och män.

Jag hoppas att Carina Bergfeldt får ett starkt stöd av sina chefer i denna fråga. Givet demokratiparagrafen har jag utomordentligt svårt att se hur Bergfeldts agerande skulle vara oförenligt med public service-företagens krav på opartiskhet. Förtroende och tilltro vinner man genom att stå upp för sina grundvärderingar, inte genom att ängsligt jaga vind eller genom att försöka tillgodose alla åsikter.

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och mellan 2015-2020 ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.