Inte tillräckligt skräckinjagande.
Inte tillräckligt skräckinjagande. Bild: James Somers / Wikipedia Commons

Cape Forchu – för fin för film?

Månadens fyr är på tok för ny för att bära de stämningar som krävs.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Stäng in två alkoholiserade män i en stenfallos mitt i ett stormande hav, åk därifrån och se vad som händer. Där har ni premisserna för ”The Lighthouse”, Robert Eggers deliriska film om två fyrvaktares lidande på en namnlös New England-fyr någon gång på 1800-talet.

Utan att berätta för mycket kan man säga att det som händer – det är inga bra grejer. I Eggers bioaktuella film blir fyren en spelplats för utsatthet, ensamhet, galenskap och en ofrivillig och olidlig intimitet mellan de båda männen som spelas av Willem Dafoe och Robert Pattinson. De skyfflar kol till mistluren, bråkar, super, lagar taket, super, försonas och dansar ömt, super, super och super. Stormen, regnet och den deliriska galenskapen tilltar.

ANNONS

Men fyren i ”The Lighthouse” finns ju inte på riktigt och är därför inte månadens fyr.

Månadens fyr är inte heller Smalls Lighthouse utanför Wales – trots att det var en episod som utspelade sig där år 1801 som gav regissören Robert Eggers den första idén till filmen.

Smalls Lighthouse hade två fyrvaktare, båda vid namn Thomas, som bråkade ofta och mycket. När den ene Thomas råkade dö i en olycka blev den andre Thomas rädd att bli beskylld för att ha mördat sin ovän, och placerade därför liket i en sorts hembyggd likkista av trä som han hängde utanpå fyren. Exakt hur detta skulle bevisa hans oskuld är lite oklart. Hur som helst slutade det med att likkistan blåste sönder i den styva vinden så att den döde Thomas hand stack ut, och liksom vinkade i blåsten mot sin levande namne. Efter detta beslutades att brittiska fyrar alltid skulle ha minst tre fyrvaktare. Ett fullt rimligt beslut, kan tyckas.

Förvirrande nog ligger berättelsen om fyrvaktarna på Smalls Lighthouse också till grund för en helt annan film från 2016. Som också den heter ”The Lighthouse”.

Men nej, månadens fyr är Cape Forchu Lighthouse i Nova Scotia, Kanada. Det var nämligen vid denna fyr som utomhusscenerna till den förstnämnde ”The Lighthouse” spelades in – den av Robert Eggers, alltså. Det är dock inte Cape Forchu som syns i filmen, utan en helt nybyggd fyr – specialbyggd för inspelningen. Filmteamet tyckte alltså inte att den befintliga fyren dög, så de byggde en egen bara några hundra meter bort.

ANNONS

Detta är egentligen inte så konstigt eftersom det nuvarande modernistiska fyrtornet på Cape Forchu byggdes 1962, och alltså är på tok för nytt för att passa in i en film i 1800-talssättning. Dessutom är Cape Forchu Lighthouse alldeles för mysig och vänlig – så ser det i alla fall ut på dess turistiga hemsida.

Faktum är att kontrasten är riktigt slående. Där filmfyrens färg flagnar i salta stormar fylls verklighetsfyrens Instagramflöde av pastelliga bilder på vackert väder, smarriga hummersmörgåsar från turistrestaurangen ”The keeper's kitchen” och en gullig hund.

Nästan så långt bort från ”The Lighthouse” och dess alkoholstinna feberfantasier som man kan komma, alltså.

Det ursprungliga fyrtornet i fiskebyn Cape Forchu, som förresten betyder ungefär ”den kluvna udden” på franska, byggdes 1839 och ersattes alltså 1960. Fyren kallas också ”The light of Yarmouth”, eftersom den visade sjömännen vägen till hamnstaden Yarmouth som ligger strax nordost om Cape Forchu. Yarmouth är i dag en vanlig liten småstad, men hade på 1800-talet en enorm varvsindustri och var Kanadas näst viktigaste hamn sett till antalet skepp som byggdes här.

Det är också Yarmouths kommun som äger fyren och står bakom satsningen på att göra den till en mysig och familjevänlig turistattraktion. En satsning som fått ännu mer fart i och med inspelningen av ”The Lighthouse”. Man kan föreställa sig glädjen hos kommunens näringslivsutvecklare, och dollartecknen i deras ögon (kanadensiska dollar, så klart) vid tanken på alla filmfantaster som nu skulle flockas från när och fjärran.

ANNONS

Ambitionerna att göra Cape Forchu till en turistattraktion fick dock tråkiga konsekvenser. Sedan i våras är Yarmouths kommun nämligen ovänner med ”Friends of the Yarmouth Light Society” – en ideell förening som sedan 1996 drivit ett fyrmuseum i fyrvaktarbostaden. Föreningen menar att turistifieringen av fyren skett på museiverksamhetens bekostnad, och tog i våras sitt pick och pack och drog till Yarmouth på andra sidan viken. Och i hamnen utanför sitt nya museum har fyrvännerna uppfört en gullig liten kopia av sin modernistiska fyr med de karakteristiska röda strecken på sidorna.

Så har alltså Cape Forchu Lighthouse på kort tid fått inte bara en – utan två – fyrkopior uppbyggda i sin närhet. Den första för att Cape Forchu var för fin för att vara med på film, den andra för att fyren blev för fin i kanten för sina gamla vänner.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS