"Jag gillar när det blir folkfest", säger Emmyly Bönfors, ordförande i Centerpartiet i  Göteborg samt kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet Västra Götaland.
"Jag gillar när det blir folkfest", säger Emmyly Bönfors, ordförande i Centerpartiet i Göteborg samt kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet Västra Götaland. Bild: Thomas Johansson

C vill göra det lättare att driva kulturföretag

Gör det lättare för kulturell företagsamhet och satsa mest på barn och unga. Det vill Centerpartiet i Göteborg, som hoppas på mer makt framöver.

ANNONS
|

Vi ses vid Slottsskogen precis när Way out west ska dra igång för året. Stora arrangemang som ger folk möjlighet att ta del av kultur på nära håll, vill Emmyly Bönfors (C) gärna lyfta fram.

– Jag gillar när det blir folkfest, när våra fina områden används så här och folk får ta del av kultur i sin hemstad.

Dessutom, berättar hon, har hon nött gångvägarna i parken under sin mammaledighet. Nu har familjen precis flyttat till Hovås.

Under uppväxten i dalsländska Gustavsfors fick Emmyly Bönfors samhällsengagemanget och småföretagarandan serverat direkt vid köksbordet. Fembarnsfamiljen tog emot fosterbarn, båda hennes föräldrar drev företag och Emmyly Bönfors engagerade sig som tolvåring i Vi unga.

ANNONS

Som ordförande i lokalgruppen ordnade hon disco, bioresor till Säffle och chipstest. Hennes engagemang blev också ett första kliv in i Föreningssverige, starten för hennes nätverk och dessutom fick hon grundkurs i ledarskap av bara farten.

Partipolitiken skulle dock dröja. För sex år sedan blev Emmyly Bönförs medlem i Centerpartiet, sedan två år är hon ordförande i Göteborg. Då hade lokalavdelningen ungefär 150 medlemmar, i dag är man över 400.

De senaste två mandatperioderna har Centerpartiet stått utanför den direkta kommunpolitiken i Göteborg eftersom man saknat representation i kommunfullmäktige. De politiska sakfrågorna i regionen tillhör dock redan vardagen för Emmyly Bönfors, hon sitter i VG-regionens kulturnämnd och i regionens fullmäktige. Och med valet tror hon på förändring av läget i kommunpolitiken – som förstanamn på partiets lista i Göteborg har Emmyly Bönfors siktet inställt både mot kommunfullmäktige och allra helst också kommunstyrelsen.

Vilken är Centerpartiets viktigaste lokala kulturpolitiska fråga?

– Barn och ungas rätt till kultur och engagemang i alla dess former, tillgängligheten till kultur, är det viktigaste. Plus demokratiuppdraget skulle jag säga, ett starkt föreningsliv, ett starkt civilsamhälle, fri press.

Hur ska ni uppnå det?

– Det finns många sätt. Vi tycker bland annat att det är bra med biblioteksfilialer och kulturhus på många platser runt om i stan, att det finns mötesplatser för kultur är viktigt. Det är också viktigt att behålla verksamheter som fungerar bra. Som Göteborgsoperans barnverksamhet, El sistema, Alfons Åbergs kulturhus.

ANNONS
"Jag tycker att Göteborgsoperans barn- och ungdomsverksamheter är jättebra. Många upplever opera som smalt och något för en elit. Det är viktigt att bredda och det tycker jag att man gör också", säger Emmyly Bönfors.
"Jag tycker att Göteborgsoperans barn- och ungdomsverksamheter är jättebra. Många upplever opera som smalt och något för en elit. Det är viktigt att bredda och det tycker jag att man gör också", säger Emmyly Bönfors. Bild: Thomas Johansson

Hur stor del av budgeten lägger Centerpartiet på kultur?

– Vi har inte lagt en egen budget eftersom vi inte sitter i kf. Men allianspartiernas budget låter rimlig.

Hur tycker ni att kultur ska finansieras?

– På olika sätt. Dels med offentliga skattepengar. Men det ska också vara lättare att driva företag med kulturell inriktning. Det kräver en infrastruktur, att man kan få hjälp från kommunen med byråkrati, regler, tillstånd. Det ska också vara enkelt att söka bidrag för kulturverksamhet. Blir man nekad ska man få förklarat för sig varför. Det finns ett sådant arbetssätt i koncernledningen för kultur i VG-regionen, det är en modell jag gillar, att man följer upp.

Varför är kultur viktigt?

– Kultur är viktigt för att den skapar trygga individer. Vi får ett bättre samhälle, ett tolerant samhälle. Kulturen ska få finnas för sig själv.

Hur ser du på kulturutbudet i Göteborg?

– Det finns ett brett och rikt kulturutbud, med mycket initiativkraft inte minst i föreningslivet.

Finns det kultur som du inte vill se i Göteborg?

–Nej. Som politiker ska jag inte lägga mig i vad kulturen ska syssla med.

Något du vill lyfta fram som ett gott exempel?

ANNONS

– Jag tycker att Göteborgsoperans barn- och ungdomsverksamheter är jättebra. Många upplever opera som smalt och något för en elit. Det är viktigt att bredda och det tycker jag att man gör också.

Om du ska tipsa en vän om ett kulturevenemang i stan, vad skulle det vara?

– Ringaren i Notre Dame på operan i höst. Den är sevärd tror jag.

Vad ska en biljett till museum kosta?

– Jag tycker att det ska vara gratis för barn och unga, i övrigt ska det vara upp till museerna att bestämma. Även de som ligger under Göteborgs stad. Museerna är bäst på att själva göra sina prioriteringar utifrån den budget de fått.

Vilken roll ska stadsdelsbiblioteken spela i Göteborg?

– De har en viktig roll. Jag är dock försiktigt tveksam till den centralisering som nu är beslutad.

Hur ser ni på kulturskolan?

– Vi ser positivt på kulturskolan. Vi tycker att barnen borde få gå även på skoltid, vi är kritiska till det förslag som finns att man ska ta bort den möjligheten.

Vad ska den kosta?

– En summa är svår att säga. Det ska vara såpass billigt att alla kan ta del.

Vad ska man göra åt köerna?

ANNONS

– Det är också svårt. Jag hörde talas om ett intressant initiativ i Skövde precis, där man försökt lösa att de som står i kö också får ta del av musikundervisning på andra sätt för att de inte ska tappa intresset, men jag kan inte detaljerna kring det.

Var står du i följande frågor:

Burka songs-debatten? Var det rätt att ställa in?

– Jag har bara följt frågan "utifrån" och har medias rapportering att utgå från. Jag tycker att det är svårt att säga om något är rätt eller fel, jag vet för lite om den panel som deltog. Men generellt ska inte politiken styra vilka arrangemang som hålls.

Vad tycker du om undergroundverksamheter som Truckstop Alaska? Är de viktiga för fritt kulturliv eller ska de förbjudas?

– Jag tycker att det är bra att det finns sådana verksamheter, det måste finnas utrymme för subkulturer att växa fram. Men man måste ju hålla sig till de regelverk som finns. Det behöver också vara tydligt vad som gäller. Det ska vara lätt att göra rätt.

Skolbiblioteken ja eller nej?

– Ja. Det är viktigt att de är lättillgängliga. Det kan lyfta lärandet. Skolbibliotekarier är också viktiga, att man i alla fall får tillgång till dem någon gång i veckan.

ANNONS

Debatten om Bokmässan, ska vem som helst få delta oavsett politisk ståndpunkt?

– Det är en svår fråga. Principiellt tycker jag att om offentliga medel betalar en verksamhet ska det vara öppet. I det här fallet är det Bokmässan som ska ha frihet att välja och göra sina avvägningar.

Fontänen vid Götaplatsen?

– Den är lite fjuttig. Avenyn är ju ganska dött och jag tycker att man borde ta ett helhetsgrepp i stället för att förändra endast just där. Hur den kom till kan man också ifrågasätta – och att den kostade så mycket pengar.

Eternal employment? Är det verkligen konst?

– Jag tycker att det är viktigt att vi har enprocents-regeln, att en procent av kostnaden för nybyggnation av offentliga byggnader avsätts för konstnärlig gestaltning. Men jag lägger mig inte i vad pengarna går till.

en procent av byggkostnaden avsätts för konstnärlig gestaltning.

Higab och kulturhyror?

– Jag har ju inte varit inne i de frågorna. Men i princip är det viktigt att man ska kunna vara verksam i hela staden, inte bara trängas ut i ytterområdena. Om marknadshyror ska gälla blir det för dyrt.

Ska kommunen äga kulturfastigheter?

– Det kan finnas en poäng i att staden äger fastigheter. Generellt tycker Centerpartiet att kommunerna äger för mycket fastigheter.

ANNONS

Filmhus i Göteborg? Ska vi ha ett?

– Det känns tveksamt att ett filmhus skulle finansieras med kommunala pengar. Det satsas pengar på film på olika sätt, det finns redan regionala filmkluster, som Film i Väst i Trollhättan och det finns en filmutbildning på Göteborgs folkhögskola. I regionens kulturplan lyfts frågan om att skapa nya plattformar för dans.

Fakta

Emmyly Bönfors, 30 år.

Ordförande Centerpartiet Göteborg, plats 1 kommunlistan, andre vice ordförande Väststyrelsen, ledamot i VG-regionens kommunfullmäktige, kulturnämnden, ersättare i idrotts- och föreningsnämnden. Anställd som politisk sekreterare, VG-regionen.

Kulturupplevelse som berört dig mest i livet?

– I Slottsskogen, när Prince avslutade Way out west 2011. Det är roligt att ha sett honom live och det var en magisk avslutning.

Senast utnötta bok?

– Jag gillar En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf, sättet hon beskriver de värmländska skogarna påminner mig om "mina" dalsländska skogar. Senast lästa bok är Björnstad av Fredrik Backman.

Mest minnesvärda teater?

– Första gången jag tog med min dotter Ella på teater, en lunchföreställning på Alfons Åbergs kulturhus. Att få se hennes reaktion räckte långt.

TV-serie du ser fram emot?

– Jag tycker att Ockupationen, en norsk tv-serie var väldigt bra. En dystopi om vad som händer när oljan försvinner.

Musik som aldrig blir gammal?

– Jag lyssnar mycket på Beyoncé. Men musik som håller länge, då vill jag lyfta 80-talsmusik, till exempel det Tina Turner gjorde på 80-talet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS