Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Bunden" – en film om relationer

"Paret i filmen har det inte alltid så roligt, med det hade vi" säger skådespelaren Susanne Helldén om inspelningen på Tofta herrgård.

På söndag har relationsdramat och lågbudgetfilmen "Bunden" världspremiär på Bio Roy i Göteborg. Bakom filmen står skådespelarna och paret Susanna Helldén och Göran Parkrud, som i tio år drivit Teater Tofta.

LÄS MER: Närgånget och fängslande bra familjedrama

För två år sedan startade duon också ett filmbolag, Lycke film, med målet att göra sitt livs första långfilm.

–Vi har alltid haft ett stort filmintresse, och har på Tofta också en scen som inte är någon traditionell teaterscen utan där skådespelarna spelar väldigt nära publiken, berättar Susanna Helldén.

– De kommer liksom filmiskt nära, och plötsligt kände vi att vi kunde ta det här ännu längre och faktiskt göra en film.

Hemligheter kryper fram

Miljöerna ute vid Tofta herrgård inspirerade när Göran Parkrud skrev manus till relationsdramat, som kretsar kring paret Helena och Stefan – gestaltat av honom själv och Susanna Helldén.

LÄS MER: Bröllopsfilmerna du inte får missa

De firar tio år som gifta och ställer till med en sommarfest ute på Tofta herrgård där deras bröllop hölls. Men festen blir inte riktigt som de tänkt sig, och hemligheter paret inte vågat berätta för varandra kryper fram. De ställs inför frågan om de ska fortsätta leva tillsammans.

– Jag och Göran är båda väldigt intresserade av kärleksrelationer, äktenskap och tvåsamhet. Vilka drömmar och behov man kan ha, kontrasten mellan bundenhet och frihet och de existentiella dimensionerna i det, säger Susanna Helldén.

– Vad kan man egentligen göra inom en relation? Vi har tänkt mycket på att hälften av alla svenska äktenskap slutar i skilsmässa.

Tvåsamhet behöver omförhandlas

Relationsdramat "Bunden" är regisserad av Kristina Nilsson, och i en annan bärande roller syns Alicia Vikanders mamma Maria Fahl Vikander - som spelar Helenas mamma Silja. En person som gärna lägger sig i dotterns förehavanden, och är närmast kladdigt förtjust i dotterns tidigare pojkvän Amir som också han dyker upp på festen, i Arvin Kananians gestalt.

LÄS MER: Urpremiär med klassiska konflikter på Tofta

Filmen spelades in på tre veckor på Tofta herrgård med minimal budget insamlad via crowdfunding och privata medel.

Många av de medverkade har ställt upp helt ideellt.

Vad har du lärt dig av arbetet med filmen?

– Att tvåsamhet är en ständigt levande fråga som man konstant behöver förhålla sig till i en relation, svarar Susanna Helldén.

– Något vi måste prata om och våga vara i de känslorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.