Stefan Eklund är chefredaktör på Borås tidning sedan 2010.
Stefan Eklund är chefredaktör på Borås tidning sedan 2010. Bild: Staffan Löwstedt / SvD / TT

BT:s Stefan Eklund prisas för sin journalistik

Stefan Eklund, chefredaktör för Borås Tidning, får Publicistklubben Västras stora pris 2018. Men frågan är om han kommer till prisutdelningen, då han är strandad i ett dimmigt Florens.

ANNONS
|

På tisdagskvällen delar Publicistklubben västra ut sina årliga priser till journalister och redaktioner som gjort storartade insatser.

Det största priset går i år till Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning, BT. Förutom en lång karriär på BT har han jobbat som kulturchef på Svenska Dagbladet åren 2008-2010.

När GP når Stefan Eklund på måndagskvällen är han strandad i Florens.

– Flyget är inställt på grund av dimma. Jag är ombokad till i morgon bitti. Om allt går som det ska landar jag ändå i Göteborg i tid för prisutdelningen, säger han.

"Paff, glad och hedrad"

Att han skulle få ett fint pris för sin journalistiska gärning hade han ingen aning om.

ANNONS

– Jag blev väldigt överraskad, både paff, glad och hedrad.

Vad betyder det att få ett sådant här pris?

– Det är klart att det är en uppmuntran för det arbete jag lägger ner, men också för hela BT:s redaktion. I en tid där vi i branschen slåss med olika svårigheter så är det en sporre att vi ändå gör något som bedöms som viktigt.

I motiveringen lyfter juryn fram att du brinner extra mycket för viktiga berättelser och folkbildning. Känner du igen dig?

– Ja, de har hittat det jag tycker är viktigt. Vi brukar prata på redaktionen om folkbildning som en viktig del av det vi gör, det ingår i det demokratiska uppdraget att sprida kunskap om hur saker och ting fungerar.

Hur mycket skriver du själv nuförtiden?

– Jag är en skrivande människa och har en söndagskrönika varje vecka. Dessutom recenserar jag en del litteratur och teater.

Nu sällar du dig till ett tjusigt gäng med såväl Hannes Råstam som Mia Skäringer. Vem skulle du själv vilja ge ett journalistpris?

– Då vill jag ge det till Ludvig Hertzberg, redaktör för Under strecket på Svenska Dagbladet. Där kan vi verkligen tala om folkbildning.

ANNONS

Bjuder du på tårta på BT-redaktionen nu?

– Jamen det ska jag göra. Ska hitta en lämplig tid bara.

Fler pristagare

På tisdagen delas ytterligare två priser ut av Publicistklubben Västra: Skrivarskolan Qalam får Dawit Isaak-priset och journalisten Jenny Nordlander tilldelas Johannapengen. Dessutom får Hanna Dahlström ett stipendium för bästa ex-jobb på JMG.

Om priset:

Publicistklubben Västras Stora pris om 20 000 kronor delas sedan 1993 till personer eller redaktioner som gör en långvarig, värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust, nytänkande.

Tidigare mottagare:

1993 Arbetet Nyheterna

1994 Tidskriften Filmkonst

1995 Lars Göran Svensson och PeO Wenander

1996 Jan Hansson

1997 Christina Herrström och Peter

1998 Nils Svensson och Nils Hanson

1999 Ingrid Segerstedt Wiberg

2000 Britt-Marie Mattsson

2001 Björn Tunbäck

2002 Bengt Bratt

2003 Björn Berglund

2004 Maria Wallin, Socialpolitik

2005 Marie Branner och Anna von Brömssen

2006 Kungsbackaposten

2007 Kaliber

2008 Stephan Lövgren

2009 Anna Jaktén

2010 Hannes Råstam

2011 Mia Skäringer

2012 Mattias Andersson och Ulla Kassius

2013 Mattias Göransson

2014 Daniel Olsson

2015 Katarina Sahlin

2016 Magnus Sundberg

2017 Karin Mattisson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS