Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brynjar Sigurðarson får Torsten och Wanja Söderbergs pris

I år var det dags för Island när mottagaren av världens största designpris presenterades på Röhsska museet på torsdagen.

Designern och allkonstnären Brynjar Sigurðarson, född 1986, kommer från Reykjavik, Island, och får priset för att "hans arbete har en stark förankring i två fundamentala element i det isländska kulturarvet, nämligen berättartraditionen och fisket (...) [Sigurðarsons] nyfikenhet och uppriktighet genomsyrar hans designprojekt vilket kan beskrivas som ett 'Nordiskt grepp' om designtendenser i Europa."

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– När man jobbar ensam som jag, så tvivlar man ibland på det man håller på med. Det här priset innebär ett erkännande och en uppmuntran att fortsätta, sa Brynjar Sigurðarson när namnet på 2018 års pristagare tillkännagavs.

En månad i en fiskeby

Helt ensam jobbar han faktiskt inte numera, sedan fyra år tillbaka lever och arbetar han ihop med designern Veronika Sedlmair. De driver en designstudio tillsammans i Auriol, i södra Frankrike. Deras senaste projekt handlar om arkeologiska utgrävningar i Arles.

Vad är det då han håller på med? Brynjar Sigurðarson använder sig av flera olika konstformer: illustrationer, fotografi, video, ljud, objekt. Men platsen han befinner sig på är viktigare, menar han.

– Jag försöker översätta atmosfären som finns där i mitt arbete.

En månad i den isländska fiskebyn Vopnafjörður resulterade till exempel i ett antal objekt och en möblerkollektion som visats på ett galleri i Paris.

– Språket från en isolerad fiskeby hamnar någon helt annanstans, det är roligt. Men nu har vi fått chansen att lämna tillbaka något, vi har fått en förfrågan om att skapa ett platsspecifikt verk i närheten av fiskebyn. Vi håller på med installationer i naturen där.

I Paris musikliv hittade de inspiration till verket Circle flute. Tillsammans med en instrumentmakare byggde de en flöjt som kan spelas av fyra flöjtister med plats för en åhörare i mitten.

Utställning när Röhsska öppnar

Den 4 november delas priset ut i Göteborg. En utställning av och med Brynjar Sigurðarson öppnar i höst samtidigt som Röhsska museet slår upp portarna för besökare igen. När detta blir är ännu inte bestämt. Datum ska meddelas under sommaren.

Torsten och Wanja Söderbergs pris delas ut varje år till en nordisk designer som arbetar på ett nytänkande sätt. Prisets instiftades av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelse och delades ut för första gången 1994.

Syftet är att främja konsthantverk och design i Norden. Prisnämnden består av Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs stiftelse samt chefer för designmuseer i de fem nordiska länderna. Nina Due, chef för Röhsska museet är nämndens ordförande.

Prissumman, en miljon svenska kronor, gör utmärkelsen till världens största designpris bland de priser där pristagaren väljs av en prisnämnd och som utdelas årligen.

Förra året gick priset till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken, verksam i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.