Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Petra Brylander efterträder Linus Tunström som ny teaterchef i Uppsala. Pressbild.

Brylander ny teaterchef i Uppsala

Nu är det klart att Petra Brylander blir ny teaterchef och vd för Uppsala stadsteater. Hon tar över efter Linus Tunström som slutar i juni efter nio år.

Petra Brylander har de senaste 15 åren varit verksam vid Malmö stadsteater. Först som skådespelare och regissör, och de senaste nio åren även som teaterchef och vd.

-Jag är jätteglad! Det här är en stor händelse för mig och det känns otroligt spännande. Jag är jätteförtjust i Uppsala stadsteater som har en fin ensemble och en stark position, säger en upprymd Petra Brylander.

Hon hade själv inte haft någon tanke på att byta jobb när rekryteraren kontaktade henne om tjänsten. Hon trivdes bra på Malmö stadsteater och hade varken haft tid eller anledning att se sig om efter ett nytt jobb.

Men efter att ha pratat en stund med rekryteraren väcktes en tanke att det skulle vara spännande ändå och hon anmälde sitt intresse.

Varför tror du att du fick tjänsten?

-Under mina år här i Malmö har vi skapat ett kreativt klimat som är uppskattat. Jag har nog fått ett rykte om mig att jag är en schysst person med höga ambitioner och ett stort konstnärligt mod. Vi har roligt på jobbet.

Vad har du för visioner med Uppsala stadsteater?

-Jag vill spänna bågen konstnärligt och satsa på att utveckla barn- och ungdomsteatern som jag brinner för. Jag har också en del kontakter i Danmark, Island och Finland med mig från min tid i Malmö. Och så är mångfald viktigt för mig. Jag hoppas kunna ta in en del nya skådespelare. Och så vill jag ju ta reda på vad personalen vill, det är viktigt att de är glada också!

Petra Brylander tillträder den nya tjänsten i Uppsala den 1 augusti och förordnandet är på fyra år.

Malmö stadsteater kommer i sin tur att inom kort påbörja rekryteringen av Brylanders efterträdare.