Arkivbild på krogen Bryggeriet på Kungsportsavenyn.
Arkivbild på krogen Bryggeriet på Kungsportsavenyn. Bild: Håkan Bewert

Bryggeriet får öppna igen – efter två dagar

Efter helgen tvingades Bryggeriet stänga på grund av trängsel. Bara ett par dagar senare får de öppna på nytt.
– Nu vill vi lägga det här bakom oss, säger Yusuf Dinler som äger Bryggeriet.

ANNONS
|

Det var natten till lördag som miljöförvaltningens inspektörer var ute och granskade krogar i centrala Göteborg. Totalt fick tretton anmärkningar, men för Bryggeriet blev det än värre. Avenykrogen var tvungen att stänga.

Smittskyddsläkaren Leif Dotevall, som fattade beslutet, menar att det var en samlad bedömning utifrån flera av miljöförvaltningens inspektioner och inte rörde sig om en enstaka händelse.

– De här besluten är viktiga men inte helt lätta. För det innefattar att göra en myndighetsåtgärd som förstås påverkar restaurangerna kraftigt, säger han.

LÄS MER:Bryggeriet tvingas stänga på grund av trängsel

Bryggeriet håller inte med

Yusuf Dinler tycker att bedömningen var väl hård. Han förklarar att Bryggeriet gör vad de kan för att följa direktiven. Till exempel har de vakt i baren, bordsbeställning och ett stort antal bord undanplockade.

ANNONS

– Jag har varslat och permitterat. Då vill man inte ha några fler problem. Det är klart att man vill göra allt rätt.

Dinler säger att han tar Folkhälsomyndighetens riktlinjer på största allvar, inte minst då han själv har anhöriga i riskgrupp som han är orolig över.

– Här kämpar man ihjäl sig och jag om någon förstår allvaret i det här, säger han.

LÄS MER:Linnéterrassens vd: Stänger när de sista gästerna går

Anser att beskeden är godtyckliga

Samtidigt menar han att han gång på gång får nya besked om hur han ska agera. Som exempel berättar Dinler om en helg för en dryg månad sedan, då inspektörerna kom förbi två dagar i rad.

Under fredagen bad de honom att flytta bort några bord. När de var klara ska han fått klartecken på att allt var okej. Dagen därpå kom nya inspektörer. De tyckte att det fortfarande var för trångt och hade synpunkter på ytterligare bord, berättar Yusuf Dinler.

– Alltså jag förstår att det är tufft för inspektörerna. Att de också får nya direktiv hela tiden. Men hur vill de att jag ska jag göra?

LÄS MER:Krogeliten sänder kris-tv: "Vi vill skapa opinion"

Bryggeriet kunde öppna på nytt

Sedan beskedet om stängningen kom har Yusuf Dinler tagit fram en åtgärdsplan och under onsdagseftermiddagen kom miljöförvaltningen förbi och gjorde ett uppföljande besök. De bedömde då att Bryggeriet kunde öppna på nytt.

ANNONS

Angelica Winter är avdelningschef för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen. Hon hoppas att Bryggeriet nu ska kunna ha öppet utan trängsel i framtiden.

– Målet är inte att vi ska stänga ner verksamheter utan att de ska kunna ha öppet. Vi vill att det ska vara trevligt i staden och att vi ska ha ett bra företagsklimat. Nu hoppas jag att man kan dra lärdom av detta och gå vidare, säger hon.

LÄS MER:Så hanterar Göteborgskrögarna sin personal

Ägaren är ju kritisk till hur ni har agerat. Bland annat att han får olika besked från olika inspektörer. Känner du igen den bilden?

– Nej, det gör jag inte. Vi är alltid tydliga med att säga att det är verksamhetsägarens ansvar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och att det inte ska uppstå trängsel. Vi har inget uppdrag att utbilda. Sen kan vi bolla idéer och försöka vara hjälpsamma.

Han är också kritisk till att det dröjde med att ni gjorde ert återbesök. Hur kommer det sig att ni inte var där i går trots att han redan tagit fram en åtgärdsplan?

– Från det att vi fick klartecken från Smittskydd tog det ett dygn. För mig är det en rimlig tid.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS