Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bruce Springsteen uppträder 2018 Bild: Brad Barket
Bruce Springsteen uppträder 2018 Bild: Brad Barket

Bruce Springsteens ”Thunder Road” får ny öppningsrad

Sjunger bossen egentligen ”Mary’s dress waves” eller sjunger han ”Mary’s dress sways”? En het debatt om Bruce Springsteens ”Thunder Road” har de senaste veckorna blossat upp på internet. Någonting som fick The New Yorker att kontakta Springsteens team för att reda ut saken en gång för alla och det hela slutade med att Springsteen faktiskt officiellt ändrade öppningsraden.

Öppningslåten ”Thunder Road” från Bruce Springsteens nu mera legendariska hitalbum ”Born To Run” från 1975, har under de senaste veckorna varit under luppen hos flera amatörkritiker på internet.

Det hela började med att Maggie Haberman, politisk kommentator på The New York Times och CNN, lade upp en bild på Twitter för att fira att Bruce Springsteen kommande framträdande på återöppnade Broadway. Tillsammans med en bild på en halvtom teater skrev hon öppningsraden från låten Thunder Road:

“The screen door slams, Mary’s dress ”Sways

Varav en stor kritikstorm sköljde över krönikören för att hon tagit fel på en av Springsteens kändaste låtar. Eller hade hon?

För trots att en enig pöbel är överens om att textraden lyder:

“The screen door slams, Mary’s dress ”Waves

Då det är detta man kan läsa, både på Springsteens hemsida och på originalutgåvan av skivan ”Born To Run” från 1975. Så är det faktiskt inte svårt att undgå att det faktiskt låter som att det är just ”Sways” som Marys klänning gör.

LÄS MER: Slussens pensionat fortsätter locka Sveriges största artister

Ändrar texten

Då de flesta, trots förvirringen, kunde enas av att det faktiskt är ”Waves” som var rätt, valde tidningen The New Yorker att höra av sig till Springsteens manager och en av skivans producenter, Jon Landau, för att en gång för alla reda ut vad det är Bossen egentligen sjunger.

”Det ska vara ”Sways”! Det är så han skrev det i sina anteckningsböcker från den tiden, det var så han sjöng det på skivan, det är så han sjungit det på tusentals spelningar och det är så han kommer att sjunga det nu på Broadway”, skriver Jon Landau till The New Yorker.

Anledningen till förvirringen är att man råkat skriva fel på originalutgåvan och att texthäften, både fysiska och online tagit efter. Enligt Jon Landau kommer alla felstavningar i Springsteens material att ses över och ”Thunder Road” kommer officiellt få sin rätta öppningsrad efter 46 år.

LÄS MER: Då öppnar nya kulturscenen i Sjömanskyrkan

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.