Bruce Emms i sin musikaffär Musik Utan Gränser 2019.
Bruce Emms i sin musikaffär Musik Utan Gränser 2019. Bild: Fotograf Maja Kristin Nylander

Bruce Emms på MUG är död – ”Cheers Bruce, tack för allt”

Bruce Emms, föreståndare för musikaffären Musik utan gränser, har gått bort efter lång tids sjukdom. Han blev 73 år gammal. ”Den enskilt viktigaste personen för Göteborgs musikliv de senaste 50 åren”, skriver Daniel Claeson.

ANNONS
|

En musikaffär kan vara ett läskigt ställe. Särskilt för en blyg tonåring som är osäker på sin musikaliska förmåga och som aldrig skulle kunna tänka sig att fråga om vilka strängar till basen som faktiskt är de mest lättspelade. Hos Bruce Emms på Musik utan gränser, i folkmun MUG, behövde du aldrig någonsin känna dig blyg eller osäker, du behövde aldrig ens fråga.

På MUG gick det att höra Bruce Emms skratt från långt utanför dörrarna.

Varje gång jag som försiktig tonåring tog tåget från Varberg till Göteborg gick jag en förutbestämd vända som bland annat innehöll stopp på Pet sounds på Drottninggatan och MUG på Kaserntorget. På Pet sounds hjälpte en bister Lasse Ax mig att hitta de senaste Mute-sjutummarna. På MUG gick det att höra Bruce Emms skratt från långt utanför dörrarna och väl inne gick den där brittiska munnen i ett. Det var en fantastisk miljö att vistas i, instrument och prylar från tak till golv, och en salig blandning av etablerade Göteborgs-stjärnor och unga, aspirerande musiker. Samtliga omfamnade av the big man himself bakom disken.

ANNONS

Bruce Emms gjorde inte skillnad på någon, han tog lika väl hand om en 15-åring från landet som en turnerande superstar på besök och det är sannolikt därför han blivit den enskilt viktigaste personen för Göteborgs musikliv sedan MUG öppnade 1973. Alla, jag kan verkligen lova ALLA, som spelat musik i stan, oavsett på vilken nivå, har åtminstone någon gång fått hjälp eller kanske framförallt pepp av Bruce på MUG. De allra flesta av oss fler gånger än vi ens kan räkna.

Håkan Hellström och hans gäng är också de, allihop, Bruce Emms lärjungar.

MUG är fortfarande ett fantastiskt ställe, av många räknas den som en av världens finaste musikaffärer, men sedan en ganska lång tid tillbaka har inte Bruce stått bakom disken. Covid och en längre tids sjukdom har hållit honom borta och han har skrivit till oss ibland att han saknar oss. Och oj vad vi har saknat honom också. Skrattet, det genuina intresset för hur det går för oss, alla dad jokes och den där underbara elden i blicken.

Nu får vi sakna honom för evigt, i dag gick han bort, och för den som är lagd åt det hållet så känns det i det närmaste profetiskt att det händer när Göteborgs störste artist genom tiderna intar Ullevi med sitt band för första gången på många år. Håkan Hellström och hans gäng är också de, allihop, Bruce Emms lärjungar.

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS