Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bruce Dickinson utan Maiden och monster

Som frontfigur i Iron Maiden bjuder han på en spektakulär monstershow. Som frispråkig föreläsare lutar han sig mot en bok och ett bildband. – Det är betydligt mer nervöst, skrattar Bruce Dickinson.

Iron Maidens profilerade sångare befinner sig hemma i huset i Chiswick i västra London när GP når honom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Hi Jan! How are you doing, småskriker den pigge 60-åringen som svarar efter två signaler och tycks vara på ett strålande humör.

Bruce Dickinson blev medlem i Iron Maiden 1981 och har sedan dess bott i samma del av London – och har inga planer på att flytta därifrån. Annars kanske ett hus i Sverige vore att rekommendera.

LÄS MER: Iron Maiden samarbetar med krigsspel

När Bruce Dickinson kommer till Göteborg i december för att uppträda med sin spoken word-föreställning blir det nämligen hans fjärde besök i Sverige på bara sju månader.

"Ironisk betraktelse över mitt liv"

Den 1 juni spelade han med Iron Maiden på Tele2 Arena i Stockholm. En vecka senare återvände bandet för att toppa Sweden Rock i Sölvesborg, och på valkvällen 9 september gjorde Dickinson sin avskalade soloföreställning A conversation with Bruce Dickinson på Cirkus.

Den 20 december blir det Göteborgs tur att få träffa Bruce Dickinson och lära känna Iron Maidens frontfigur lite bättre. Och det helt utan konsertrekvisita, inga hängpukor eller krigsplan, inte ens monstermaskoten Eddie får följa med. Den här föreställningen handlar om Bruce Dickinson och hans liv.

– Det är en ironisk betraktelse över mitt liv, saker som har hänt längs vägen från uppväxten i Worksop utanför Sheffield till där jag befinner mig idag.

Föreställningen bygger på Bruce Dickinsons självbiografi som han började att skriva våren 2015, i samband med att han blev fri från sin strup- och tungcancer.

– Jag hade funderat rätt länge på att skriva en bok utan att hitta något bra slut. Och det går ju inte, man måste ha ett bra slut. Men att bli fri från cancer, att få livet tillbaka, det kändes som en naturlig slutpunkt på en biografi.

Samlade sin historia i sju A4-block

Så Bruce Dickinson satte sig ned och skred till verket. Sida efter sida, block efter block. Efter tre-fyra månader hade han fyllt sju A4-häften(han föredrar att jobba med penna och papper) och lämnade över till förlaget. Resultatet blev What does this button do som kom ut för ett år sedan.

LÄS MER: Göteborg får ny metalfestival på Hisingen

– Då ville de att jag skulle åka ut på en promotionturné och högläsa ur boken på små teatrar men jag kände bara ... gud vad tråkigt, vem vill lyssna på det? Istället funderade vi på om jag bara skulle läsa ett kortare stycke och sedan berätta historier ur mitt liv och kanske låta publiken ställa frågor till mig.

Kommer till Gothia Towers

Så blev det också. Sedan hösten 2017 har Bruce Dickinson turnerat jorden runt med en mikrofon och ett bildband, endast beväpnad med sin rappa tunga och 40 turbulenta år i rockbranschen.

I början av augusti avslutades Iron Maidens maffiga Legacy of the beast-turné med dubbla spelningar på O2 Arena i London. Efter en kortare turnépaus har Bruce Dickinson istället kört runt med sin soloshow. När Dickinson gästar Gothia Towers i Göteborg den 20 december har han redan uppträtt i både Israel och Australien.

– Det är bara jag och en pall, typ, så logistiken är betydligt enklare. Sedan är varje kväll unik, inte minst eftersom jag låter publiken ställa frågor.

LÄS MER: Vi behöver alla en närmare presentation

Vilken typ av frågor brukar dyka upp?

–Kommer du ihåg min mamma som du träffade efter en konsert i Budapest? Vad åt du till frukost? När ska Iron Maiden turnera igen? Det är verkligen alla möjliga frågor, högt och lågt.

Är det nervöst?

– (skratt) Ja, faktiskt. Jag har en del fasta punkter i föreställningen men det är ingen stand up-show, mycket är improviserat. Man vet aldrig vart det tar vägen.

Fakta

Namn: Paul Bruce Dickinson.

Född: 7 augusti 1958.

Uppväxt: Worksop utanför Sheffield.

Bakgrund: Sångare och frontfigur i brittiska hårdrocksbandet Iron Maiden sedan 1981.

Övrigt: Har jobbat som pilot för bland annat British Airways och var en duktig tävlingsfäktare på 80-talet.

Aktuell med: Föreställningen A conversation with Bruce Dickinson. Uppträder i Malmö 18/12 och på Gothia Towers i Göteborg 20/12.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.