Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bron-författaren ska skriva "ny Millennium"

Bron, Marcella och en ny deckare ute i butikerna. Men författaren Hans Rosenfeldt lutar sig inte tillbaka. Han är i full gång med nästa thrillerserie, som ska lanseras lika stort som Millennium.

Det där med Millennium är förlaget Norstedts formulering. När det kommer upp skruvar Hans Rosenfeldt lite på sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det ska ju inte likna Millennium, men visst, lanseringen ska göras i många länder samtidigt är det tänkt, säger han.

Hur kommer det sig att du fick en sådan deal?

– De litar väl på att jag kan skriva något som lever upp till deras förväntningar. Och efter Bron, Marcella och mina och Mickes böcker så räknar de med att mitt namn väcker ett visst intresse.

"Skriver hälften så mycket"

"Micke" är Michael Hjort. Tillsammans har de skrivit sex böcker om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Den här kvällen är Hans Rosenfeldt på Göteborgs stadsbibliotek för en deckarafton. Han muttrar lite över att kollegan Hjort "som vanligt" ställt in i sista stund.

– Vi har väldigt olika temperament. Jag börjar min arbetsdag med att redigera det jag skrev dagen innan. Micke skriver bara på och tittar aldrig tillbaka. Han avskyr att redigera och förlorar intresset helt när vi kommer in i den delen av processen.

Vad är tjusningen med att skriva tillsammans?

– Det låter banalt, men man behöver bara skriva hälften så mycket. Plus att det finns någon annan som kan den här världen lika bra som jag och som jag alltid kan ringa och diskutera problem med.

LÄS MER: Rosenfeldt tar över På minuten

Nu väntar en hel del ensamskrivande för Hans Rosenfeldt. Trots hans mångåriga erfarenhet är det första gången som han skriver ett stort projekt helt själv. Kontraktet gäller två böcker till att börja med, den första ska skrivas under nästa år och bok två ska levereras 2021.

Jag läste någonstans att det skulle vara en thriller utan poliser?

– Jo, det är en polis med, men det blir inte så mycket utredningsrum och sånt. Hon, för det är en kvinna, är drygt 50 år och bor i Haparanda.

Polisen saknar namn

Än så länge heter hans nya kvinnliga polishjälte ingenting.

– Jag hade ett namn, men förlaget sa att det inte skulle funka internationellt. Så bytte jag till ett namn som visade sig vara min agents första kärlek. Så nu är hon namnlös ... Rebecka, kanske?

Hans Rosenfeldt har just varit på en researchresa till Haparanda-trakten, inklusive en tur in i Finland.

– Det ska handla lite om relationerna till Finland och Ryssland också, men resan var mest till för att jag skulle få en känsla för hur det ser ut och lära mig sånt som att det inte finns några höga fjäll där.

Utan att tveka svarar han "att skriva" på frågan vad som är roligast.

Får du aldrig skrivkramp?

– Jo, absolut. Hade jag inte haft deadlines hade jag aldrig fått ur mig några böcker.

Har du spräckt någon deadline?

– Nej, aldrig.

LÄS MER: Marcella får ännu en säsong

Fick abstinens efter Bron

Just nu skriver han på tredje säsongen av Marcella, en brittisk deckarserie för Netflix. Någon ände på det svenska deckarundret ser han inte, däremot kommer kanske genren Nordic noir att få konkurrens.

– Jag tror absolut att genren kommer finnas kvar, men den har nog peakat. Snart kommer något från ett annat ställe, då tittar alla dit ett tag.

Tröttnar du inte själv?

– Inte på att skriva, men jag läser inte deckare längre. Jag tittar på ganska lite deckare också, jag har tröttnat lite på att all tid jag tillbringar i fiktionens värld är bland poliser.

LÄS MER: En kärlekshistoria skör som spindelväv

Har du drabbats av någon post-Bron-depression?

– Jo, jag var ledsen ett tag och hade lite abstinens. Det var en kort period just när det var slut som det kändes fel, men nu har jag landat i att det var helt rätt att vi slutade.

Fakta: Hans Rosenfeldt

Fullständigt namn: Hans Gerhard Magnus Rosenfeldt.

Ålder: 54.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: I Täby kyrkby.

Läser: Faktaböcker, just nu en 900 sidor tjock bok om Londons historia.

Tittar på: Komedier, Veep, Crazy ex girfriend och sånt. 25-minutersformatet är perfekt att kolla på när man lägger sig.

Lyssnar på: Ny popmusik. Jag lyssnar inte på några poddar, fast jag säkert borde.

Bakgrund: Har skrivit mängder av manus, från Rederiet och Reine & Mimmi i fjällen till Bron och Netflix-serien Marcella. Leder På minuten i P1 och har som bäst kommit tvåa i På spåret (med Jessika Gedin). Har tillsammans med Michael Hjorth skrivit sex kriminalromaner om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.