Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

Broder Daniel hyllas på Göteborgs filmfestival

I'll be gone, dokumentären om Broder Daniel, får premiär på Göteborgs filmfestival. En festkväll full av BD hyllningar och överraskningar utlovas också, med Henrik Berggren i DJ-båset.

Broder Daniel, ett av Göteborgs mest älskade indieband som nu uppnått ikonstatus, firas inom kort med en helkväll på Göteborgs filmfestival.

– Broder Daniel är ett stycke göteborgsk samtida kulturhistoria. På festivalen hyllar vi bandet genom att visa världspremiären av dokumentären I'll Be Gone, skapad av Amelia Trask och Sasha Hecht, säger Andreas Degerhammar, kommunikationschef på Göteborgs filmfestival.

LÄS MER: De gör amerikansk dokumentärfilm om Broder Daniel

Filmen visas tisdag den 29 januari på biografen Draken vid Järntorget. Därefter tar en stor premiärfest vid på Kulturarenan på Tredje Långgatan. Festivalen utlovar lite ospecifikt "ett fullt konsertställ av Broder Daniel-hyllningar och liveframträdanden med ett mångsidigt tvärsnitt av några av Sveriges mest spännande musikakter från Broder Daniels 1990-tal fram till i dag."

Vad innebär det egentligen? Kommer vi att få se hela Broder Daniel på scenen?

– Jag vet inte mer än att det kommer jobbas på det in i det sista. Det blir fina överraskningar, men inget som någon vill – eller kan – gå ut med i dagsläget, svarar Andreas Degerhammar.

Henrik Berggren DJ:ar

Klart är i alla fall att Henrik Berggren, bandets sångare, kommer att vara DJ under kvällen. Även filmskaparna Amelia Trask och Sasha Hecht kommer att köra varsitt DJ-set.

– Vi kunde inte vara mer spända och ärade över att få premiärvisa I’ll Be Gone på Göteborg Film Festival. Inte bara för att Broder Daniel är ett viktigt Göteborgsband, utan hade det inte varit för fansen och supportrarna i Göteborg och hela Sverige som hållit bandets arv vid liv under alla dessa år så skulle filmen inte ha existerat, hälsar producenten Sasha Hecht via filmfestivalen.

LÄS MER: Broder Daniel-stjärnan redo för Liseberg

I dokumentären följer de båda amerikanska filmskaparna sångaren Henrik Berggren och flera andra nyckelpersoner från den turbulenta Broder Daniel-tiden.

Efter en lång tids tystnad släppte Henrik Berggren 2017 sin första soloskiva Wolf's heart. En skiva som han nu snart hoppas kunna följa upp med nytt material.

LÄS MER: Henrik Berggren lovar ny skiva inom ett år

Under festkvällen visas också en fotoutställning med bilder tagna under inspelningen av BD-filmen av fotografen Martin Norberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.