Brasilianska sambasångerskan  Elza Soares är död
Brasilianska sambasångerskan Elza Soares är död Bild: Leo Correa

Brasilianska sambasångerskan Elza Soares död

In i det sista uppträdde Elza Soares, som kallats ”drottningen av brasiliansk samba” – men nu har hon lämnat oss. 91-åringen var en av Brasiliens mest inflytelserika sångerskor.

ANNONS
|

Elza Soares, som egentligen heter Elza da Conceição Soares, utsågs 1999 tillsammans med Tina Turner till millenniets mest inflytelserika sångerska av BBC radio.

Sångerskan, som var dotter till en fabriksarbetare och en tvätterska, föddes 1930 i fattigdom i en favela utanför Rio de Janeiro. Som 12-åring blev hon bortgift av sin far, och födde senare en son. För att försörja sonen började hon sjunga på gatorna.

Drömmen blev sann

Parallellt jobbade hon på en tvålfabrik och blev tidigt änka med barnen: nu fyra pojkar och en flicka. Ytterligare två barn dog i späd ålder. Trots misär och fattigdom gav Elza Soares inte upp drömmen om att bli sångerska.

ANNONS

Senare lyckades hon också förverkliga den – mot alla odds. Hon blev innan sin död en musikalisk ikon och en av Brasiliens allra mest inflytelserika sångerskor.

I början av karriären uppträdde hon på barer och enklare kvarterskrogar – där hon inte sällan bemöttes grovt rasistiskt. Det var något sångerskan aldrig glömde, och senare i livet kom hon att bekämpa sociala orättvisor. Hon stred för ett mindre rasistiskt rättsväsende i hemlandet Brasilien och hon var aldrig rädd för att framföra sin åsikt. Musiken använde hon ofta för att propagera just mot rasism och andra former av diskriminering.

Mer än trettio album

Under karriären släppte Elza Soares mer än trettio album, och hon har med sin röst berört många människor genom åren.

”Vår älskade Elza har lämnat oss, men hon har skrivit in sig i musikhistorien. Därför kommer hon alltid att ha evigt liv” säger familjen i ett uttalande refererat i BBC.

Senare i livet gifte sig Soares med den brasilianska fotbollsspelaren Garrincha. De var gifta i 17 år och fick två barn tillsammans. Den äldste sonen dog dock vid nio års ålder.

Bland alla som nu beklagar Elza Soares bortgång finns Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva. I ett uttalande konstaterar han att landet inte bara förlorat en av sina mest kraftfulla röster ”utan också en kvinna som alltid försvarade demokratin och de goda krafterna.”

ANNONS

Fotbollsspelaren Pelé, lagkamrat med Soares nu avlidne make Garrincha, kallar Soares ”en musiklegend som är historisk, alltid genuin, unik och oefterhärmlig.”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS