Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kocken Paul Svensson. Bild: Foto: Micke Gronberg/Sveriges Radio
Kocken Paul Svensson. Bild: Foto: Micke Gronberg/Sveriges Radio

Brandtal om matsvinn

Maria Näslund lyssnar på ett program som borde vara obligatoriskt i skolan.

”Stoppa matsvinnet!”, inleder kocken Paul Svensson när han citerar sig själv från Vasaloppsspåret då han fick feeling inför tv-kameran. Det är en passande start på ett program och brandtal som konsekvent håller linjen ända in i mål. Paul berättar om uppvaknandet i mormors kök med magiskt goda ”raggisar”, om elitgymnastiken som lärde honom att nöta, om sin failande tigerkaka i köket i flottan, om tävlingsinstinkten och om att ständigt kallas för könsord på jobbet på finkrog i London – men allt mynnar ut i något större och viktigare, nämligen hur vi måste lära oss att förändra beteendemönster om vi ska behålla vår jord.Låter det präktigt? Det är det inte. Paul förmedlar kunskap med passion – njutning utan dåligt samvete – och får mig att drömma om potatis med en innertemperatur på 97 grader till middag. Mig behöver han förstås inte övertyga, men hans program borde vara obligatoriskt i skolan – och i öronen på alla som tror att grönsaker är garnityr. Wild boys med Duran Duran får man på köpet.

LÄS MER: Så bantar du ditt matsvinn maximalt

Sommar i P1 14 augusti: Thure Lindhardt, skådespelare.

Sommar i P1 13 augusti.

Paul Svensson, kock.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.