Sommar i P1Victoria Borisova-OllasFoto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommar i P1Victoria Borisova-OllasFoto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Borisova-Ollas slår ett slag för konsten

Tonsättaren Victoria Borisova-Ollas tar oss med på en musikalisk resa full av minnen och historia i sitt sommarprat.

ANNONS
|

Den som lyssnar på Borisova-Ollas sommarprat bör lyssna med musik, för det är den det handlar om. Musiken går som en röd tråd genom berättelsen och det är tack var den vi får höra om Chopins olyckliga sommar på Mallorca, om hur vår sommarvärds opera Dracula kom till och om en Ukrainsk pianist som av politiska skäl vägrar att spela ryska tonsättare.

Är konst och politik verkligen förenliga på det sättet? frågar sig Borisova-Ollas. För en person som håller konsten högt blir svaret nej – politiska övertygelser kan inte få bestämma över musiken. Var skulle vi i dag vara på det konstnärliga planet om Chopin och Debussy inte fått spelas på de ryska scenerna undrar hon.

ANNONS

Borisova-Ollas sommarprat är fyllt av sådana frågeställningar och berättelser. Ibland känns de möjligen lite för många, men i övrigt är det fantastiskt fint att få följa med in i denna tonsättarens musikaliska värld.

Sommarpratare onsdag 1 augusti: Max Tegmark, professor i fysik.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS