Efter ett oannonserat besök i Kiev sa Storbrittaniens premiärminister Boris Johnson att nästa års Eurovision borde hållas i Ukarina. ”Jag tror att Kiev eller någon annan säker ukrainsk stad skulle vara en fantastisk plats att hålla det i”, sa Johnson.
Efter ett oannonserat besök i Kiev sa Storbrittaniens premiärminister Boris Johnson att nästa års Eurovision borde hållas i Ukarina. ”Jag tror att Kiev eller någon annan säker ukrainsk stad skulle vara en fantastisk plats att hålla det i”, sa Johnson. Bild: Christine Olsson

Boris Johnson: Ukraina förtjänar att hålla i Eurovision

Efter EBU:s beslut om att nästa års Eurovision inte kan hållas i Ukraina har diskussioner förts om att låta Storbritannien vara värdnation, ett förslag som Boris Johnson nu ställer sig emot.

ANNONS
|

Nyligen beslutade EBU (European Broadcasting Union) att Eurovision inte kan genomföras i vinnarlandet Ukraina nästa år, på grund av Rysslands invasion av landet.

Enligt ett pressmeddelande från EBU hålls diskussioner med brittiska BBC om att de ska arrangera tävlingen, vilket också BBC:s kommunikationsavdelning bekräftat. Storbritannien kom tvåa i årets tävling med bidraget ”Space man” av artisten Sam Ryder. Flera brittiska städer har redan uttryckt intresse för att vara värd för nästa års tävling, inklusive Glasgow, Leeds, Liverpool och Manchester.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson tycker dock inte att förslaget är en bra idé. Efter att han återvänt från ett oanmält besök i Kiev sa han att han tror på möjligheten att hålla Eurovision i Ukraina, rapporterar The Guardian.

ANNONS

– Jag vet att vi hade ett fantastiskt bidrag, jag vet att vi kom tvåa och jag skulle älska att vara i det här landet. Men faktum är att de [Ukraina] vann och att de förtjänar att hålla i Eurovision. Jag tror att Kiev eller någon annan säker ukrainsk stad skulle vara en fantastisk plats att hålla det i.

Beslutet har sårat Ukrainas befolkning

Uttalandet från Johnson kom efter att Oleksandr Tkachenko, Ukrainas kulturminister, kritiserat EBU:s beslut. Enligt Tkachenko har landets regering och säkerhetstjänst lämnat in detaljerade planer till EBU för hur de skulle genomföra sångtävlingen. Han sa också att det fanns andra planer som Eurovisions arrangörer inte hade övervägt, vilket kan innebära att en del av tävlingen arrangeras i Ukraina.

Enligt Tkachenko har EBU:s beslut om att flytta evenemanget sårat det ukrainska folket.

– Är det rättvist att ta detta från landet som kämpar för demokrati på den civiliserade världens vägnar? frågade han.

Ukraina vann årets tävling med Kalush Orchestras låt ”Stefania”. Landet har insisterat på att det kan vara värd för nästa års Eurovision på ett säkert sätt och säger att de kommer att motsätta sig planer på att flytta tävlingen till Storbritannien.

Glasgow, Manchester och Liverpool vill hålla i Eurovision

Tkachenko har varit i samtal sin brittiska motsvarighet, kulturministern Nadine Dorries, i ett försök att hitta en lösning.

ANNONS

– Vi har en gemensam uppfattning om att det [EBU:s beslut] borde diskuteras en gång till, sa Tkachenko om samtalet.

Enligt The Guardian har Brittiska regeringskällor föreslagit att BBC, om de blir värd för tävlingen, skulle ha ett starkt ukrainskt tema och fokusera på symboliska kopplingar mellan de två länderna.

I samband med EBU:s beslut har Tkachenko riktat kritik mot nätverket.

– Vi har full rätt att vara värd för Eurovision, enligt Eurovisions regler. Att inte ens diskutera möjligheterna är ett konkret budskap om att EBU är mer intresserad av sina egna regler än att hjälpa till att försvara demokratin och hitta en lösning som passar båda parters intressen, säger han.

LÄS MER:Smärtsamt att se Ukrainas sammanbitna sorg i firandet

LÄS MER:Kriget stoppar Eurovision i Ukraina 2023

LÄS MER:ESC-vinnarna drog in miljoner till armén

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS