Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Borås sade ja till Pinocchio

Nu är det beslutat att det blir en Pinocchiostaty i Borås. Frågan avgjordes vid kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagskvällen.
Därmed blev det lång näsa åt de ivrigaste statymotståndarna. Frågan om en nio meter hög Pinocchio i brons har diskuterats livligt bland kommunens politiker och tjänstemän och bland engagerade boråsare. Åsikterna har varit många, både om konstverkets utseende och placeringen av det.

För en dryg månad sedan sa kommunstyrelsen ja och nu har även de 73 ledamöterna i fullmäktige sagt sitt. För att få en klar bild av vad de skulle besluta om hade stadsbyggnadskontoret tagit fram ett antal bildmontage som visade Pinocchio på plats. Dessa visades under sammanträdet.

Morgan Hjalmarsson (fp), kommunalråd med ansvar för kulturfrågor, tror att statyn kommer att passa utmärkt i södra änden av Allégatan så som är sagt från början.
- Kulturnämnden är positiv till Allégatan och dessutom har donatorerna samlat in pengarna till en staty på just den platsen. Det skulle därför bli svårt att besluta om en annan placering, säger Morgan Hjalmarsson.

En enkät som Borås Tidning skickat till samtliga fullmäktigeledamöter visar att många är positiva till skulpturen, dock är fler tveksamma till placeringen.
Men nu är det bara att verkställa beslutet. Den amerikanske konstnären Jim Dine kan börja arbeta med sin Pinocchiofigur i brons genom att gjuta bronsplattor som sedan svetsas ihop kring ett stålskelett.

Skulpturen kommer att vara högre än Poseidon på Götaplatsen i Göteborg och väga 3 ton när den skeppas med båt från USA till Göteborg för vidare transport till Borås.
Morgan Hjalmarsson tror att den kan vara på plats om ett år, kanske tidigare. Den beräknas kosta 1 miljon dollar. 8,5 miljoner kronor är donerade för ändamålet och om de inte räcker skjuter Borås stad till resten.

- Det finns pengar i olika fonder att använda, några skattepengar skall inte behöva gå åt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.