Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På tisdagen drar årets bokrea igång. Och den är fortfarande väldigt viktig för bokbranschen.  Bild: Pontus Lundahl/TT
På tisdagen drar årets bokrea igång. Och den är fortfarande väldigt viktig för bokbranschen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Bokrean – lilla julafton för bokbranschen

Julförsäljningen är viktigast. Men även bokrean är livsviktig för bokbranschen. – Det är fortfarande något som bokälskarna samlas kring, säger Mats Ahlström, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen.

I morgon drar årets stora bokrea igång. Det har Svenska Bokhandlareföreningens ordförande Mats Ahlström och de andra i föreningens styrelse bestämt. Och det är inget som går på en höft. Som vanligt har de funderat noga för att hitta rätt dag. Tro inget annat.

– (skratt) Det är ett väldigt pusslande. Måndagar är ingen bra dag för att dra igång en bokrea, då blir det problem med logistiken och att hinna packa upp alla böcker, det är alla överens som. Men sedan går åsikterna isär.

– Vissa vill dra igång rean på en tisdag eller onsdag, då man vill ha så många försäljningsdagar som möjligt den första veckan, andra som har stor helghandel vill gärna senarelägga reastarten och vänta lite. Det råder också delade meningar om bokrean ska dra igång före eller efter löning, det kan påverka försäljningen även om många betalar med kreditkort. Men i år gick det lätt att enas om den 27 februari som reastart, säger Mats Ahlström.

Gammal historia

Bokrean kan spåra sina rötter tillbaka till 1920-talet, då de svenska bokförlagen under ordnade former ville bli av med sina restupplagor, och har sedan flera år legat i slutet av februari.

I princip har rean sett likadan ut genom decennierna, morgonpigga pensionärer och fattiga studenter har trängts med den boksugna delen av allmänheten och deras överfulla kundkorgar, ofta i tillfälligt inhyrda lagerlokaler. Men de senaste åren har nätbokhandlar som Adlibris och Bokus förändrat landskapet. Allt färre ser charmen i att stångas med andra bokköpare kl 07 på morgonen när man lika gärna kan klicka hem sina böcker från soffan.

Öppnade vid midnatt

– Så är det absolut, trycket har minskat. Förr i tiden öppnade vissa bokaffärer redan vid midnatt och man behövde kölappar för att komma in. Men samtidigt vet vi att bokrean är en högtid för bokälskare över hela landet. Det är fortfarande en fest för många som tycker det är roligt att komma till bokhandeln för att kunna klämma och känna och läsa lite i böckerna, säger Mats Ahlström.

Är bokreans sociala funktion rent av viktigare nu när så många väljer att handla sina reaböcker på nätet?

– Ja, för många tror jag att det är så.

Få som bryter mot readatum

De flesta bokhandlare, i princip alla, väljer att rätta sig efter Bokhandlareföreningens påbjudna reastart den 27 februari. För de bokhandlare som ändå trotsar överenskommelsen och tjuvstartar sin rea finns inga vidare sanktionsmöjligheter från branschen. Det är inte aktuellt eller ens önskvärt att utdöma något straff, i alla fall inte mer än att kanske stirra lite otrevligt på syndaren vid höstens Bokmässa. Vilket i sig förutsätter att överträdelsen ens har noterats.

Det sagt är det just bokhandlarnas disciplin som Förläggareföreningens direktör Kristina Ahlinder menar ligger bakom det faktum att den svenska bokrean snart fyller 100 år (även om ingen vet exakt när födelsedagen inträffar).

– Den har alltid varit viktig för bokläsarna och vi i branschen har lyckats hålla ihop om bokrean och vara överens om hur den ska fungera. Vi har varit rädda om rean. Det tror jag har varit ett framgångsrecept.

Hur viktig är bokrean för de svenska bokförlagen?

– Väldigt viktig! Rent försäljningsmässigt är december en större månad, men därefter kommer bokrean. Den är fortfarande väldigt betydelsefull för de svenska bokförlagen, betonar Kristina Ahlinder.

Bäst säljande böcker 2017

Skönlitteratur: Mannen som sökte sin skugga av

David Lagercrantz

.

Facklitteratur: Hur jag lärde mig förstå världen av

Fanny Härgestam

och

Hans Rosling.

Barnlitteratur: Slottsmysteriet av

Martin Widmark

(som dessutom skrivit fem av de tio bäst säljande barnböckerna 2017).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.