Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Frida Edman tillträdde som chef för Bok och biblioteksmässan 2018.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Frida Edman tillträdde som chef för Bok och biblioteksmässan 2018. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bokmässan skissar på alternativ lösning

Bokmässan i Göteborg kommer inte bli som vanligt i höst. Mässans ansvarige Frida Edman menar att det "skissas på en plan b", skriver DN.

DN skriver idag om hur Svenska förläggares förening, och NOFF (Nordiska oberoende förlags förening) i torsdags sände ett brev riktat till Bokmässan i Göteborg. Här ville man att mässans ansvariga skulle ge besked om huruvida evenemanget över huvud taget kommer äga rum i höst, med anledning av coronakrisen.

I samma brev skriver de båda förläggarföreningarna: ”Många av våra medlemmar är besvikna och oroade över hur ni kommunicerat med dem under våren. Beskeden menar man har varit otydliga, för optimistiska, svepande, ja, till och med känts oansvariga”.

Beslut i nästa vecka

Bokmässan har kommit att bli en viktig del i den svenska litteraturvärldens kretslopp. Runt 80 000 människor genomströmmar den fyra dagar långa tillställningen varje år, och cirka 800 utställare deltar. Naturligt nog förlitar sig många förlag och aktörer, framför allt de mindre, på intäkter härifrån.

Mässans ansvarige Frida Edman menar att mässan kommer dela med sig av sina planer i slutet av nästa vecka. Hon säger också till DN:

– Vi inser givetvis att det inte kommer vara en vanlig bokmässa, utan tittar på hur vi kan förändra den, vilka insatser vi kan gå in med. Vi inser också att vi kan komma att ompröva det beslutet och därför arbetar vi med en plan b, som handlar om att ställa om bokmässan.

När GP når Edman vill hon inte tillägga mycket mer än vad som har berättats tidigare.

– På fredag nästa vecka kommer vi presentera en tidplan för när vi ger besked, och det arbete som vi gör nu. Tills dess ber vi om att bli lämnade ifred.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.