Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bokmässan lämnar besked först i slutet av maj

Är det oansvarigt av arrangörerna att hålla Bokmässa i höst? Eller fullt möjligt, med "vissa justeringar". I ett brev till utställarna lägger mässansvariga Frida Edman nu fram två alternativ och vädjar om mer tid. Klart besked lämnas först i slutet av maj.

LÄS MER: Amerikanska författare hoppar av Bokmässan

I ett brev till mässans runt 800 utställare vädjar Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg, om mer tid.

"Vi förstår att många vill ha ett snabbt besked men vädjar om förståelse för att detta arbete tar lite tid. Vi arbetar så snabbt vi kan!" skriver hon bland annat.

Bokmässan hålls – eller inte

I brevet redogörs för två möjliga alternativ inför höstens Bokmässan.

Alternativ 1: Mässan hålls ungefär som vanligt, men med vissa justeringar. Det förutsätter att läget efter coronakrisen förbättras tillräckligt mycket till den 24 september. Insatserna på plats kommer att anpassa sig efter Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Just nu råder ett förbud mot folksamlingar på mer än 50 personer.

Är det här realistiskt?

– Utifrån rådande omständigheter är plan A inte möjlig att genomföra. Men i dagsläget utesluter vi inte någon av planerna, svarar Frida Edman.

Arrangörerna har redan kritiserats för att inte ge klart besked. Nu skjuts beskedet ytterligare på framtiden.

Varför inte bara ställa in Bokmässan i fysisk form redan nu?

– Vi behöver tid att ställa om våra samarbeten, utifrån rådande förutsättningar och på bara några veckor. I det här utskicket tror vi också att vi svarar på ganska många av de frågor vi fått.

"Vi vet att många av er befinner er i en tuff situation, vi tror också att människors beteendemönster kan vara förändrade under hösten, vilket kan leda till att färre personer än normalt väljer att besöka oss." skriver Frida Edman i brevet.

Erbjuds halva priset

Utställarna erbjuds därför 50 procent rabatt på monterytan under mässan, för att minska den ekonomiska insatsen. Redan bokade utställare erbjuds också möjlighet till minskad monteryta under Bokmässan 2020.

LÄS MER: Bokmässan skissar på alternativ lösning

Alternativ 2: är att Bokmässan ställs in i fysisk form. Något Frida Edman väljer att uttrycka så här: "Plan B innebär inte att vi ställer in. I stället ställer vi om ytterligare."

Arrangörerna arbetar i stället i samarbete med representanter för skola och bibliotek fram innehåll för en konferens den 24-25 september med fokus på läsning och digital kultur. Utöver det hoppas Bokmässan också i samarbete med andra aktörer kunna live-sända sina planerade seminarier digitalt.

Utställarna får pengarna tillbaka om Bokmässan ställs in. De erbjuds samtidigt 20 procent rabatt om de istället väljer att boka om sin plats till 2021.

Först efter dialog med utställare och förläggare kommer arrangörerna att lämna klart besked om höstens Bokmässa. Det blir i slutet av maj.

Tackar för tålamod

"Vi har tagit emot er oro och de frågor ni har. Hela Bokmässans team har försökt vara tillgängliga för er alla och svara på de frågor vi har kunnat besvara. Ibland har vi inte genast kunnat svara på era funderingar. Då har vi i stället bett om tid för att finna svar.Jag vill personligen, men å hela Bokmässans vägnar, tacka för den förståelse ni har visat. Tack för ert tålamod." skriver Frida Edman.

GP har tidigare redogjort för den skarpa kritik många svenska förlag riktat mot Bokmässans ledning.

– Det är faktiskt direkt oansvarigt från mässans sida att inte ställa in i och med att både publik och utställare till stor del utgörs av riskgrupper, sa Martina Stenström, operativ chef på förlaget Fri Tanke och styrelseledamot i Nordiska oberoende förlags förening till GP den 22 april.

– Risken är att Bokmässan blir det nya Alperna, ground zero för en andra våg.

Frida Edman bemöter den synpunkten med att Bokmässans ledning, oavsett plan, kommer att prioritera besökarnas hälsa.

Bokmässan i Göteborg lockade förra året 86 000 besökare. Om tusentals bokälskare välkomnas också i höst återstår att se.

LÄS MER: Mer publik men färre utställare på årets Bokmässa

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.