Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Edman, Vd och ansvarig för Bokmässan, Mässgeneral. Bild: Thomas Johansson
Frida Edman, Vd och ansvarig för Bokmässan, Mässgeneral. Bild: Thomas Johansson

Bokmässan kritisk till regeringens Kina-hållning

Bokmässans ansvariga Frida Edman kritiserar Sveriges handelspolitiska relation till Kina. Detta i ett brev till den nya utrikesministern Ann Linde. "Hur gör ökad handel med Kina situationen annorlunda för Gui Minhai?" skriver hon bland annat.

Den kinesisk-födde svenske förläggaren Gui Minhai sitter sedan 2015 fängslad i Kina. En rad yttrandefrihetsorganisationer, däribland PEN International och Amnesty har fördömt de kinesiska myndigheternas behandling av honom och kräver att han omedelbart ska friges. Även svenska journalister, författare och diplomater har agerat för att lyfta frågan och förmå de kinesiska myndigheterna att släppa förläggaren fri.

LÄS MER: "Till minne av solen i Delsjö" – dikt av Gui Minhai

Två tomma stolar

Den 17 oktober 2018 hölls en manifestation utanför kinesiska ambassaden i Stockholm för att uppmärksamma att Gui Minhai suttit fängslad i tre år. Samma höst bjöd även Bokmässan i Göteborg in förläggaren, på liknande sätt som de i år bjuder in den fängslade journalisten Dawit Isaak.

I ett brev till Sveriges nytillträdda utrikesminister Ann Linde skriver Bokmässans ansvariga Frida Edman att det visserligen inte är troligt att någon av dem kommer till Bokmässan i år, eller att de ens nåtts av inbjudan.

"Vår inbjudan står kvar, år efter år, och som en symbol för deras berövade frihet kommer det att stå två tomma stolar installerade på Bokmässan" skriver hon.

LÄS MER: Kinas ambassadör borde sluta skjuta budbärarna

Försämrade mänskliga rättigheter

Brevet, som skickades till utrikesdepartementet på torsdagen, innehåller uttalad kritik mot regeringens handelspolitiska linje i förhållande till Kina.

"Vad jag förstår är Ni av uppfattningen att handelspolitiska relationer stärker förutsättningarna för förbättringar av mänskliga rättigheter i Kina. Varför är det då så att situationen för mänskliga rättigheter bara blivit sämre under de senaste åren trots att Kina är världens starkaste ekonomi och största handelsnation efter USA?", skriver Bokmässans ansvariga Frida Edman till Ann Linde.

LÄS MER: Glöm inte göteborgaren Gui Minhai

Hon vill också veta hur ökad handel med Kina gör situationen annorlunda för Gui Minhai och hur Sveriges bidrag till att stärka den kinesiska ekonomin påverkar läget i Hong Kong.

Brevet innehåller en inbjudan Ann Linde att komma till årets Bokmässa den 26:e eller 27 september. Det för att redogöra för regeringens hållning och närmare förklara övertygelsen om att ett ökat ekonomiskt utbyte med Kina per automatik skulle leda till politiska reformer.

LÄS MER: Bokmässan bjuder in fängslade Gui Minhai

GP har sökt Anna Linde, via hennes presssekreterare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.