Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bokmässan blir hybridevent – välkomnar sittande tv-publik

Årets bokmässa i Göteborg blir en hybrid av tv-sända seminarier med publik på mässgolvet och en utveckling av det digitala evenemanget från 2020.
– Vi har gjort en samlad bedömning och känner oss bekväma med att välkomna ett begränsat antal besökare, säger vd Frida Edman.

Med sju månader kvar till årets bokmässa i Göteborg har ledningen redan bestämt sig för hur årets evenemang ska se ut.

Planen är att bygga upp ett tiotal tv-studior i de stora mässlokalerna där seminarieprogrammet ska genomföras inför en sittande, till antalet begränsad publik. Samtidigt fortsätter man med den digitala Bokmässan Play som lanserades i höstas, skillnaden nu är alltså att allt sänds från Göteborg.

– Bokmässan är viktig för bokbranschen men också för göteborgarna och för staden. Det är viktigt att den hålls här, på plats. Jag vet också att många längtar efter att få gå in i den där bokmässebubblan, säger vd Frida Edman när GP träffar henne på ett folktomt kontor.

Pandemilagen ger möjligheter

Frida Edman pekar på att den nya pandemilagen gör det möjligt att mer träffsäkert anpassa restriktioner efter förutsättningarna på plats och menar att besökarna kommer att kunna känna sig trygga på den kommande bokmässan.

– Vi har stora, flexibla lokaler och en bra säkerhetsorganisation. För oss handlar det dessutom inte bara om vad man får göra utan om att skapa ett publikflöde och ett evenemang som alla kan känna sig bekväma med. Sedan är det för tidigt att säga exakt hur mycket folk vi kommer att kunna ta in, säger hon.

Att man redan nu bestämt sig för ett hybridevenemang i stället för att vänta och hoppas på att vaccinationer och annat gör att man kanske hade kunnat ta in publik mer eller mindre som vanligt har att göra med ställtiden som krävs för att planera mässan.

– Vi vill skapa utrymme och tid för att få till ett bra seminarieprogram, förlagen behöver också tid att förbereda sig och intresset därifrån är stort. Vi har redan fått in nästan 800 förslag på seminarier, säger Frida Edman.

Det kommer att komma författare till mässan och Frida Edman hoppas få till möten mellan författare och läsare och att kunna bygga speciella signeringsstationer.

Tre personer har sagts upp

Biljetterna till årets mässa släpps i april. Man kommer att kunna köpa biljett antingen till det fysiska eventet, och då ingår Bokmässan Play som i år blir en betaltjänst, eller så köper man alltså enbart den digitala biljetten.

Än så länge har ledningen för Bokmässan inte diskuterat om det kommer vara aktuellt med krav på vaccinationspass, andra intyg eller om det ska genomföras snabbtester vid entrén.

LÄS MER: Göteborgs mäktigaste 2020: Kultur och nöje

LÄS MER: Frida Edman: ”Bokmässan kommer alltid vara i Göteborg”

Pandemin har varit tuff att hantera även för Svenska mässan och Gothia Towers. Själva Bokmässan går nu in i 2021 med en bantad organisation på tolv anställda. En projektledare och två redaktörer har sagts upp.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Men jag tror och hoppas att vi nu kan ta Bokmässan in i framtiden och göra fler satsningar där den fysiska och digitala mässan utvecklas och samspelar, säger Frida Edman.

Bokmässan 2021 hålls den 23-26 september.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.